40 ANYS

MOLT BEN ENCARRILATS

Parlem de trens amb Pere Codina i Joan Gispert, dos entusiastes del món del ferrocarril

Per Marc Pascual. Fotos Pierre Grubius

L’Associació d’Amics del Ferrocarril de Reus aglutina des de 1979 els aficionats als trens de la capital del Baix Camp. Disposen d’un local als baixos d’uns antics habitatges de RENFE, al Passeig Mata, on tenen maquetes a escala (on els socis poden fer córrer els seus trens), un museu, una biblioteca i un espai per a projeccions i reunions. A més disposen d’un circuit de trenet tripulat al Parc de la Misericòrdia que obren al públic els diumenges al matí i que s’ha fet molt popular entre la canalla reusenca. Cada any hi organitzen trobades de trens tripulats de cinc polzades.
La gènesi de l’associació l’hem de cercar quan va desaparèixer l’antiga Estació del Nord -explica Gispert-; en els terrenys alliberats ubicaren la Fira de Mostres. L’Alcalde d’aleshores, Carles Busquets, va demanar a una colla d’aficionats si podien portar a la fira els seus trenets per a fer-los córrer davant la gent. Peregrinant, primer, per diversos locals van formar una primera junta. Gràcies al cap de la cinquena zona de RENFE, el Senyor Fortuny, van instal·lar-se als actuals locals i, de mica en mica van anar-los omplint (gràcies en gran mesura al zel col·leccionista del Pere). La primera gran fita de l’Associació va ser aconseguir que els cedissin un vagó abandonat i mig desballestat del mític Carrilet de Salou que, amb penes i treballs, van transportar i restaurar als seus baixos del Passeig Mata. Ara el vagó lluu imponent en el Museu i ell sol ja en justifica la visita.

ENGUANY CELEBREN EL QUARANTÈ ANIVERSARI AMB UNA GRAN EXPOSICIÓ

 
Enguany -diu Codina- celebren el quarantè aniversari amb una gran exposició que repassarà la dilatada trajectòria de l’Associació. La seva il·lusió, assegura, és que l’Ajuntament els ajudés a fer un museu en condicions al Parc de la Misericòrdia, on gestionen el trenet. Una altre cavall de batalla de l’Associació és la preservació i condicionament de l’antiga torre de circulació de l’estació de Reus així com la placa on giraven les locomotores. Un patrimoni industrial valuosíssim-denúncia- que ADIF té en l’oblit. No només juguen amb trens petits, conclou, sinó que toquen material ferroviari de tots els tamanys. Una de les seves activitats més visibles és el trenet que cada diumenge fan anar al Parc de Misericòrdia, un referent per la canalla de Reus i la rodalia; milers d’infants hi han pujat i hi pugen cada any.
 
REUS I EL FERROCARRIL

L’autor i els protagonistes de l’entrevista a l’interior del vagó restaurat del carrilet de Salou

El tancament del carrilet Reus-Salou va ser segons ells un engany a la ciutadania, fet d’acord amb els interessos de les companyies d’autobusos i aconseguint terrenys per a la futura autovia a preus molt baixos. De fet l’alcalde d’aleshores, Josep Francesc Llevat, va prometre un tren vertebrat -amb pilars en forma d’Y -explica Gispert- del qual només en restà una maqueta que havien fet ells mateixos.
Tant en Pere com en Joan defineixen les actuals relacions de l’Associació amb Renfe i Adif com a ‘tibants’ i reivindiquen un millor servei ferroviari per a Reus. En Pere es lamenta que actualment el tren triga entre una hora i mitja i dues hores en arribar a Barcelona (exactament igual que els trens de vapor de finals del segle XIX, ironitza). I això, és clar, no és competitiu. A l’entrar en funcionament l’alta velocitat, Reus perdé moltes circulacions, i la ubicació de l’estació del Camp a Perafort, amb la qual són molt crítics, encara allunyà més el tren de la ciutat. Reivindiquen una única estació per a Alta Velocitat i Eix Mediterrani a l’Aeroport de Reus, amb un tren llançadora que acostés als passatgers al centre de Reus i Tarragona.

EL TRENET DEL PARC DE MISERICÒRDIA, UN REFERENT PER LA CANALLA DE REUS I LA RODALIA

 
En Pere i en Joan es lamenten que ‘les faldilles’ foragiten als joves aficionats de l’Associació, i temen pel relleu generacional (actualment compten amb 85 socis). Fan una crida als entusiastes dels trens més joves -que n’hi ha- associar-se i participar en les activitats que s’hi fan: maquetes, sortides, projeccions, biblioteca, trenet… un món fascinant al vostre abast per un preu mòdic.
Més informació:
626 948 709
info.aafreus@gmail.com
www.aafreus.com