GORGS REGATS PEL RIU SIURANA

Una passejada en la natura que pot acabar amb un bany entre petites cascades

Alícia Fàbregas

Les muntanyes de Prades amaguen mil racons impressionants i rutes tant pels més experimentats, com pels que volen una caminada tranquil·la, apta també per als més petits. Un d’aquests tresors de la natura són els Gorgs de la Febró –els principals són el Gorg, el Gorguet i la Gorguina-, una sèrie de tolls i cascades formats per un afluent del riu Siurana, a poc més d’una hora en cotxe des de Tarragona o Reus. Una bona manera d’aprofitar el cap de setmana i sentir que encara estem una mica de vacances.

L’inici de la ruta es pot fer des del petit poble de La Febró -amb tan sols una cinquantena d’habitants- o des de la carretera que ve de Vilaplana, a pocs minuts d’aquest municipi del Baix Camp que té el privilegi d’alçar-se allà on neix el riu Siurana.

DES DE LA FEBRÓ

Aquest camí és una mica més llarg però més planer, més fàcil de recórrer. L’itinerari és circular i en total s’allarga al voltant de 13km.

A l’entrada del poble hi ha un aparcament a l’aire lliure on es pot deixar el cotxe o la moto. Llavors només cal travessar La Febró –no es triga més de 10 minuts i les cases de pedra són dignes d’admirar- per arribar al començament de la ruta que porta als gorgs, que està indicada. Des d’allà es continua per una pista de ciment, el que s’anomena el Camí del Mas dels Frares, un mas etiquetat com a bé cultural d’interès local que data del s.XVI. La pista es transforma en un camí de terra enmig de la natura que dóna de ple al Gorg –aquest any sec però igualment espectacular, amb tots els replecs que ha creat l’aigua en la roca-, i una mica més endavant s’arriba al Gorguet. Des d’allà un pot triar perdre’s pels camins dins del verd dels matolls i arbres per descobrir més tolls o seguir per la part més planera indicada, fins acabar a la Gorguina. Es continua avançant pel riu dels Gorgs fins que es torna a trobar una pista ampla que acaba desembocant a un tram del Siurana. Des d’allà ja es torna a enganxar el camí de l’inici per finalitzar de nou al punt de sortida, a La Febró.

DES DE LA CARRETERA

Aquesta és una drecera però s’ha d’aparcar el cotxe a la vora de la carretera que va de Vilaplana a La Febró en un indret que depenent de l’hora i del dia pot estar força ple. El camí que porta als gorgs està aproximadament entre el quilòmetre 25 i el 26, molt a prop del Mas dels Frares.

Des d’allà es baixa seguint les marques blanques i vermelles del GR-7 cap a Arbolí. Tot i que la pendent aquí és més pronunciada, també esdevé un tram preciós per gaudir les muntanyes de Prades i respirar aire fresc.

En poc més de 15 minuts ja topem amb el Gorg i poc a poc amb la resta de salts d’aigua.

Això sí, és important portar calçat adequat per a no relliscar a les roques i poder perdre’s una mica riu amunt o riu avall per poder investigar una mica i aprofitar tot el que allà amaga la natura.

CASCADES AL RIU BRUGENT

MÉS ENLLÀ DE LA RIBA

També a les muntanyes de Prades, però a l’Alt Camp, a la banda oposada de La Febró, es pot gaudir de l’espectacle que ofereix el riu Brugent. Hi ha molts indrets que valen la pena. El Toll de l’Olla, a prop de Farena, és segurament el més conegut. Però hi ha més tolls i cascades menys freqüentats que ofereixen un paisatge bonic i més tranquil.

S’ARRIBA A UNA DE LES CASCADES DEL BRUGENT MÉS TRANQUIL·LES, I TRAVESSANT-LA HI HA UNA PETITA PLATJA A LA VORA DE LES AIGÜES CRISTAL·LINES

Per a descobrir alguns d’ells s’ha d’anar fins a La Riba, un poble amb un casc antic molt petit però encantador. A poca distància, seguint la carretera en direcció a Farena, es troba el refugi Els Masets. Allà es pot deixar el vehicle –i també prendre alguna cosa si ve de gust. És en aquest punt on s’ha de començar a caminar. A pocs minuts surt un camí a la dreta que porta a una zona de bany entre roques i arbres, però com és de molt fàcil accés, a l’estiu sol estar més plena. Hi ha una altra opció, ignorar aquest camí i seguir avançant per la carretera en direcció a Farena. S’ha de passar l’anomenat Molí de la Font Gran i poca estona després, a l’esquerra surt un camí cap al riu, que el travessa amb unes passarel·les de fusta. Creuant-les s’arriba a una de les cascades del Brugent més tranquil·les, i travessant-la hi ha una petita platja a la vora de les aigües cristal·lines –i fredes- del riu, molt agradable per a passar una bona estona en família o amb amics. En fer aquest recorregut es triga entre 30 i 45 minuts, però val la pena si el que es busca és una mica de calma.