Entre copes

Aurora Paños i Toni Vera recuperen un dels locals emblemàtics de la nit tarragonina, La Vaqueria, però amb segell propi, Premium

Una certa nostàlgia m’envaïa cada vegada que passava per davant La Vaqueria. Les portes tancades d’un dels locals més mítics de la ciutat de Tarragona que, per cert, no té massa oferta nocturna tot sigui dit de pas, feien mal als ulls. Es tractava d’un pub molt gran, bonic perquè estava (i està) fet de pedra vista i que tenia (i té) un escenari en una de les seves parts. Un lloc on poder prendre una copa, anar de concerts de petit format o simplement estar-s’hi fins a la matinada. Per no parlar de la llegendària nit de Reis en què aquests Mags d’Orient feien acte de presència davant un públic fidel que havia deixat enrere la seva infància feia molts i molts anys però que, per un moment, tornava a ser infant. Això sí, amb una cervesa o un combinat a la mà. Era una nit màgica i molt divertida que no gaire gent coneixia -gràcies a Déu- i que reunia una parròquia d’incondicionals que volien veure com els tres Reis entregaven regals -objectes de marques de begudes bàsicament- mentre els divertits nous infants (clients) s’asseien als seus genolls. El final, apoteòsic, culminava amb una nadala versionada: amb la música de “Los peces en el río”, es cantava, “…pero mira cómo beben los Reyes en La Vaque..”. Impagable.

DSC_4714En una ciutat com Tarragona, orfe d’ambient de festa des que les autoritats pertinents deixessin morir miserablement el Port Esportiu, una àrea d’oci que reunia més de 15.000 persones els dissabtes i que estava allunyada de la zona habitada -així no es molestava els veïns, no?-, a còpia de no controlar quins empresaris s’hi establien i quin tipus de gent envaïa el que va ser el model de nit de cap de setmana a tot Catalunya -venia gent de Barcelona i altres parts del país-, les baralles multitudinàries, armes blanques i, fins i tot armes de foc, van provocar la fugida dels clients. En un panorama més propi del salvatge Oest que d’un lloc on divertir-se, la pregunta era: Qui serà aquesta nit l’home que mati Liberty Valance?

Aurora i Toni es van conèixer rere una barra, servint copes 

Des d’aleshores, i d’allò farà gairebé 15 anys, Tarragona ha estat un solar. La ciutat ha comprovat com la seva gran rival, Reus, una vila sense una tradició nocturna gaire potent exceptuant algun local de tota la vida, li passava la mà per la cara i el flux de noctàmbuls feia el sentit contrari i ara i és gent de Tarragona qui va a Reus a sopar i passar les nits del cap de setmana. Impensable.

En tot aquest context de descomposició de la nit tarragonina per convertir la ciutat en el més semblant a la imatge que es mostrava de Tarragona a la pel·lícula ‘La gran familia”, amb Alberto Closas i Pepe Isbert passant les vacances a la Ciutat Residencial -també tancat, per cert-, una parella ha decidit posar fil a l’agulla i recuperar una part del llegat d’oci nocturn de la ciutat. Aurora Paños i Toni Vera són uns valents que han reobert La Vaqueria per a goig dels incondicionals de la nit i, perquè no dir-ho, de la gent de la Part Baixa, una àrea de Tarragona que cada vegada s’assembla més a un barri dormitori per la falta de serveis de tota mena que té.

‘Per què Premium? Per què oferim beguda premium a un preu molt raonable’

Aurora i Toni es van conèixer rere una barra, servint copes. Deia Dinio -un personatge de la premsa del cor que es va fer famós per haver tingut un afer sexual amb l’artista Marujita Díaz, més de 40 anys més gran que ell- que la nit el confonia. Aurora i Toni no, ans el contrari. Ho van veure molt clar i es van fer parella, tenen un fill i de fa un parell d’anys que pensaven fer-se càrrec d’un local nocturn. “Ens vam plantejar fer moltes coses junts però al final ens vam adonar que allò que sabem fer és posar copes”, diu Toni Vera.

Ambdós tenen una llarga trajectòria en el món de la nit i coneixen moltíssima gent, potencials clients d’un projecte com el que volien fer. “Vam estar a punt d’agafar un local l’estiu de 2014 però finalment ens vam fer enrere perquè no ens acabava de convèncer. Quan va sortir aquesta oportunitat no ens ho vam pensar dues vegades. Tot va anar molt ràpid”, diu Aurora Paños.

La Vaqueria feia més d’un any que estava tancada. Els seus últims mesos d’obertura al públic van ser tristos. Pocs clients, un ambient poc definit a l’hora de saber quina línia seguia el local, una sensació d’abandonament que feia preveure el seu tancament. Ara, Vera i Paños arriben amb energies renovades i idees noves i, perquè la gent tingui clar que és un projecte que comença de zero, han decidit canviar el nom. “La Vaqueria tenia una personalitat molt clara, era l’obra de Mosko. No volíem rebre aquesta herència. Nosaltres som Premium, volem tenir el nostre propi segell”, diu Vera. “Aquesta ha estat una zona on la gent ha sortit sempre. Recorda el carrer Pau del Protectorat, s’omplia de gom a gom. Ara hi queden Les Golfes i, juntament amb la sala Zero, nosaltres complementen l’oferta de la Part Baixa”, explica Paños.

Aurora i Toni han posat la primera pedra, veurem si n’hi ha més

La imatge de Premium és un crani, com aquells que hi ha a Mèxic, artístic. El local, d’entrada, és el mateix però amb matisos. Ja no hi ha les mamelles de les vaques penjant del sostre, quDSC_4701_1e ara és completament negre. Han desaparegut el futbolí i la taula de billar i, en el seu lloc hi ha un enorme Photocall amb una Vespa al mig. És el lloc on el fotògraf del local retrata els clients. “Per què Premium? Per què oferim beguda premium a un preu molt raonable. Hi ha gent que només pot beure allò que li agrada a casa seva perquè quan va a un local els preus són prohibitius. Volem que aquesta gent surti. La cultura d’aquest tipus de beguda arrenca de fa un parell o tres d’anys. Reivindiquem un local on poder beure una bona copa, ballar i passar-s’ho bé”, diu Vera. La Santíssima Trinitat de l’oci nocturn. No és, però, fàcil. Copes i música tots en tenen. Quina és, doncs, la diferència? Per Premium, el DJ és cabdal. Alejandro Paños, germà d’Aurora, reivindica la feina de l’encarregat musical en els locals. “El DJ s’ha d’anar adaptant a la clientela que té, a la gent que hi ha cada moment al local. No volem caure en els tòpics comercials. El nostre estil serà la música Disco”, explica Alejandro Paños.

Aurora i Toni ofereixen tres tipus d’ambient a la setmana. Premium obre dijous, divendres i dissabte des de les 22.30 h fins a les 6 de la matinada. Només un local tanca tan tard, Totem. Així, Premium planteja unes nits diferents amb lleugeres variacions: dijous és Carpe Noctem, dirigit als estudiants universitaris, divendres Lost in Friday i dissabte Premium Gold.

Paños i Vera reinvindiquen el potencial que té Tarragona per recuperar, en part, el seu oci nocturn. “Si haguéssim fet un estudi de mercat, potser no hauríem obert però creiem que la gent no surt perquè té poca oferta i nosaltres, amb Premium, ampliem aquesta oferta”, diu Toni Vera. “Hem apostat per aquesta zona per dinamitzar-la”, diu Aurora.

El reclam de la vella Vaqueria i, sobretot, la personalitat dels seus dos nous impulsors han fet que a Premium es tornin a veure cares mítiques de la nit tarragonina. Aurora i Toni han recuperat un local molt important per comprendre com era l’oci nocturn de la ciutat fa uns anys. Ambdós impulsen un projecte que pot tenir futur si els tarragonins tornen a contemplar la Part Baixa com a circuit de nit. Per això, però, caldrà que aquells que ja donaven per morta la ciutat els caps de setmana hi tornin a confiar. Aurora i Toni han posat la primera pedra, veurem si n’hi ha més.