La pel·lícula de la nostra història

Aquest mes de desembre us proposem una ruta de turisme cultural que ens endinsa en el territori de l’Alt Francolí

Marc Pons

L’Espluga, Vimbodí i Poblet ens ofereixen la possibilitat de conèixer la història del nostre país a través de diversos escenaris geogràficament i cronològicament connectats. Una suma d’experiències que ens transportarà des de l’Edat de Pedra fins a l’Edat Moderna, passant per la inevitable Edat Mitjana. Una “pel·lícula” que paga la pena de veure-la. Per arribar a la “sala” hem de viatjar fins a l’Espluga de Francolí, punt de partida de la ruta. Des de Tarragona, 45 minuts, per l’A-27 direcció Constantí fins a Valls, i la N-240 direcció Montblanc i Lleida fins a l’Espluga. I des de Reus, 30 minuts, per la C-14 direcció Alcover fins a Montblanc, i la N-240 direcció Lleida fins a l’Espluga. Arribats a l’Espluga, la ruta local proposada es pot cobrir perfectament a peu. Convé deixar el cotxe en algun dels aparcaments gratuïts situats a l’entrada de la vila.

L’Espluga de Francolí.

L'Espluga-1Els espluguins de l’any 1000 eren una societat lliure. Però havien de prendre les necessàries precaucions per defensar la seva llibertat, que impedien organitzar la vida d’una manera convencional. Així seria com recuperarien el poblament ancestral de les coves i així seria també com trobarien nom al seu poble. L’Espluga (3.800 habitants) es la forma catalana medieval de la paraula llatina Spelunga, que vol dir cova. La trinitat Espluga-cova-llibertat és una bona ocasió per a iniciar l’aventura. La Cova de la Font Major, al carrer Catalunya (a tocar del riu Francolí), es -com és presenta al públic- una porta oberta al passat que, amb l’ús de recursos sorprenents, ens mostra escenes de la vida quotidiana dels primers ocupants (que no eren els de l’any 1000) sinó els nostres avantpassats més llunyans de l’Edat de Pedra. Una aventura que ens transporta a la vida de fa… quatre milenis!!! Cent seixanta generacions, que no és poca cosa.

Sortint de la Cova de la Font Major ens adrecem al centre de la vila pel carrer de la Font -que neix a la rotonda de l’entrada a la vila- i pels carrers Major i Torres Jordi fins a la plaça de l’Església -o de les Esglésies, podríem dir. Deu minuts a peu des de la Cova. En aquest punt es revela que l’Espluga, durant aquests últims mil anys no ha estat només un poble. És la vila, la “capitaleta” de l’Alt Francolí, un territori esquitxat de petits pobles que abraça des dels arenys del riu fins als cims de la muntanya de Poblet. Els dos temples -Sant Miquel vell i Sant Miquel nou- un davant de l’altre, i l’Antic Hospital -a la mateixa plaça- ho testimonien. Una vila que fonamentava la seva força econòmica en l’activitat agrària, recollida i interpretada amb un extraordinari encert al Museu de la Vida Rural -al carrer de Montblanc, 35, a dos minuts de la plaça-;que es presenta al públic com “allò que ens pot ensenyar un pagès de fa dos segles”.

Una aventura que ens transporta a la vida de fa… quatre milenis!!! Cent seixanta generacions, que no és poca cosa

L'Espluga-2Sant Miquel vell es un sorprenent edifici romànic -amb prop de mil anys sobre les seves espatlles- sense cap més obertura que la porta d’entrada. Una enorme caixa de pedra que explica abastament la filosofia d’austeritat i de recolliment que imperava en aquells primers segles medievals. A tocar, l’Antic Hospital, un edifici d’aquella mena d’estil gòtic tan català que prioritzava la utilitat a la sumptuositat. L’Antic Hospital ens revela que l’Espluga va ser una plaça propietat dels cavallers Templers primer, i dels cavallers Hospitalers després. La trinitat religió-guerra-poder. En canvi Sant Miquel nou, construït fa tres segles, explica el triomf del pensament il·lustrat. La superació de la violenta medievalitat. Sense perdre la celebrada austeritat -elevada a la categoria de cultura en el món pagès català- que en un pla més detallat podem entendre -tocar i reviure- en el Museu de la Vida Rural, un receptacle que reuneix totes les característiques de la vida tradicional de la pagesia.

L’Antic Hospital ens revela que l’Espluga va ser una plaça propietat dels cavallers Templers primer, i dels cavallers Hospitalers després

Vimbodí i Poblet

Poblet-4Reprenem la ruta amb cotxe i ens dirigim a Vimbodí. Per la N-240 direcció Lleida, 6 minuts. Vimbodí, 954 habitants, es la segona població de l’Alt Francolí en indicadors demogràfics i econòmics; i va néixer fa quasi mil anys quan els cavallers del Temple i els monjos del Cister es van arromangar per endreçar -naturalment mirant els seus interessos- el territori. La història de Vimbodí ha estat sempre molt relacionada amb el vidre. Tant que, durant segles, les fàbriques de vidre que depenien de Poblet van ser la principal activitat econòmica del poble. Actualment ho podem entendre i interpretar al Museu del Forn i del Vidre, situat al carrer Joan Grinyó, 11. Una experiència, presentada en forma de visita activa i de participació en tallers, que ens transporta a una època en que els oficis artesans -i les seves jerarquies- (el precedent més remot de les actuals fàbriques) tenien un protagonisme destacat; tant en l’aspecte econòmic com en l’aspecte social.

Poblet-3Poblet era el panteó dels reis medievals catalano-aragonesos. Però també era un dels grans centres de poder i de cultura de la Catalunya medieval. I, també, una de les seves grans “fabriques”. Ens dirigim a Poblet per la TV-7002, direcció sud. 6 minuts des de Vimbodí. Poblet va ser una potentíssima comunitat monacal dirigida per abats que durant l’Edat Mitjana va ser una de les figures religioses i polítiques més poderoses de Catalunya. “Ora el labora” (resa i treballa) la divisa de l’orde del Cister culminaria a Poblet: fàbrica de reproducció de llibres en una època en que no existia l’impremta, els monjos copistes de Poblet assolirien un gran prestigi. I una gran “fàbrica”. Tot el voltant del monestir estava distribuït en masos propietat de Poblet ocupats per pagesos dedicats al conreu de vinya, a la producció de vi, a la transformació de la fusta, a la fabricació del vidre, a la forja del ferro, al bast de corretjams i al tèxtil de la llana, del lli i del cànem.

Una visita al monestir es imprescindible no tan sols per admirar l’arquitectura dels seus edificis, sinó també per a entendre la força del poder eclesiàstic i la seva influència en l’economia i en la societat de la Catalunya medieval. Sortint de Poblet i per a reposar les sensacions, es molt recomanable un passeig pel bosc. A deu minuts caminant pel voral de la carretera TV-7007 -direcció a la Font del Ferro- un trencant a la dreta, oportunament senyalitzat, ens endinsa en el Bosc de Poblet. El camí forestal de La Pena ens mostra la font dels recursos naturals que van impulsar la “fàbrica” populetana. Un passeig per a tots els públics que els més atrevits poden culminar fins al cim de La Pena. Amb un parell d’hores, més o menys a bon ritme, es possible assolir el mirador de la Conca de Barberà. Des del cim de la Pena, si la lluminositat acompanya, es possible albirar tota la plana alta del Francolí. Una visió panoràmica de la nostra petita aventura per la història.

Horaris de museus i establiments hotelers:

Oficina de Turisme de l’Espluga de Francolí. Plaça del Mil·lenari, 1. L’Espluga de Francolí. Tel. 977 871 220. http://www.esplugaturisme.cat/

Oficina Comarcal de Turisme de la Conca de Barberà. Passeig Abat Conill. Poblet. Tel. 977 871 247. http://www.concadebarbera.info/