Per festes, no passem un mal trago

Vénen festes de Nadal i a Catalunya se celebren amb àpats copiosos que solem remullar amb abundància de vi, cava i licors. Això, sense coneixement, pot ser un problema

Si bé és cert que la ingesta de menjars consistents disminueix l’efecte de l’alcohol en el nostre organisme, no ens en podem refiar ja que el grau d’alcohol en sang depèn molt del sexe (a les dones –en general- els costa més de metabolitzar), la constitució física i la capacitat de cada persona a l’hora de metabolitzar-lo. En qualsevol cas s’aconsella molta prudència, sobretot si després hem de conduir. Recordem que els conductors tenen prohibit circular amb més de 0’5g d’alcohol per litre de sang (0’3g si són novells). Dos gots de vi de 45cl o dues cerveses mitjanes ja ens farien arribar aquest nivell d’alcoholèmia. Per descomptat que el fet de beure cava i d’altres licors és una tradició i alegra les vetllades, però sempre cal fer-ho amb prudència.

Capítol a part és la celebració del Cap d’Any. Si bé és cert que els darrers anys, gràcies a una major presència de Mossos practicant controls d’alcoholèmia i a una més gran conscienciació de la ciutadania, s’ha reduït notablement la sinistralitat en aquesta data, també és veritat que sol ser una nit conflictiva pels serveis d’urgència dels hospitals. Es convoquen festes en discoteques, pavellons i locals, on molta gent es desplaça amb vehicle privat -malgrat que cada cop són menys- on a més de música, confeti i xerinola, l’alcohol sol anar a dojo. En moltes d’aquestes revetlles es paga una entrada que dóna dret a barra lliure. Això no tan sols és un perill -com ja hem comentat- per a la circulació viària. Amb índexs elevats d’alcohol en sang es produeix els que els metges anomenen ‘intoxicació etílica’. Aquesta, en una primera fase, produeix descoordinació en els moviments i en la parla, desinhibició i sensació d’eufòria. Si va a més, ja parlem de nàusees, marejos, augment de l’agressivitat, etc. És evident que en locals amb tanta gent –molt d’ella també beguda- aquest és un còctel explosiu. En els casos més greus es pot produir una pèrdua de consciència que si no és tractada a temps pot derivar en un coma irreversible. També cal tenir en compte l’efecte multiplicador que produeixen alguns medicaments i, és clar, les drogues.

Acabarem amb uns consells bàsics pel que fa a la ingesta d’alcohol durant les festes:

 

– Si heu de conduir eviteu l’alcohol. Si no el podeu evitar deixeu les claus del vehicle a un altre conductor que no hagi begut.

– Si aneu a una festa amb una forta presència d’alcohol, arribeu-hi amb l’estómac ple.

– No barregeu diferents begudes alcohòliques (cervesa, licors, combinats, vi…) ja que les ressaques solen ser de més mal portar.

– Entre dues begudes alcohòliques alterneu aigua o refrescos i, si és possible, mengeu alguna cosa.

 

I, finalment, tingueu present que una nit de gresca pot suposar una vida de penalitats; per tant, gaudiu de les celebracions amb precaució.