1.- SEAT LEÓN

Els 10 magnífics

En un any de creixement de mercat, les matriculacions a nivell estatal han superat els 1,2 milions de vehicles. Les berlines dels segments B i D han estat les més demandades

Ramon Ortiz

El mercat estatal de l’automòbil ha crescut en un 7,6% respecte el 2016 i entre els deu models més venuts, nou d’ells són berlines compactes corresponents als segments B i C. El més demandat a nivell estatal ha estat el Seat León, amb un total de 35.327 unitats. Els seus arguments són el disseny, la seguretat, la tecnologia de seguretat i, com no, les grans possibilitats en matèria de connectivitat. És un cotxe que ofereix una extensa gamma de carrosseries i motoritzacions, fins i tot amb versions de gas natural comprimit.

El segon lloc correspon a un altre Seat, l’Ibiza, del qual s’han matriculat un total de 33.802 unitats. Els seus resultats podrien millorar de forma exponencial al 2018, atès que acaba d’estrenar una nova generació que suposa un important avanç a tots els apartats. Com el seu germà gran, també està disponible en versió de gas.

El podi es completa amb el Renault Mégane. El constructor francès ha venut 32.148 unitats. És un atractiu automòbil que destaca pel seu disseny i per la seva capacitat de maleter. Està disponible amb carrosseria familiar i destaca pels equipaments de seguretat, confort i connectivitat. També existeix un radical esportiu RS, amb 300 cavalls i quatre rodes directrius.

El Qashqai de Nissan és l’unic crossover entre els deu més venuts a l’exercici 2017

El quart lloc és per al Clio, el model de segment B de Renault. Disponible en versions de cinc portes i familiar Sport Tourer, s’han arribat a matricular un total de 28.873 unitats. La cinquena posició és per a l’únic crossover classificats entre els deu millors del mercat 2017. Es tracta del Nissan Qashqai, del qual s’han venut 28.756 unitats i que pot equipar tecnologies de mobilitat intel·ligent i funcions de conducció autònoma.

La sisena posició és per un dels referents del mercat, el Volkswagen Golf. Malgrat que és un model amb tarifes més elevades que la majoria dels seus competidors, la firma alemanya ha aconseguit unes vendes de 28.527 unitats. Disponible en carrosseries de tres, cinc portes, familiar Variant, etc, pot disposar de control gestual per fer servir els sistemes d’entreteniment i de versions hibrida GTE i elèctrica e-Golf. El setè lloc és per un automòbil dels considerats low cost. Es tracta del Dacia Sandero, amb un total de 26.794 unitats. Disponible en versió de gas liquat de petroli, el seu èxit radica en una excel·lent relació entre preu i producte.

El top ten es completa amb la vuitena posició per al Opel Corsa (26.750 unitats), el novè ha sigut el VW Polo (23.860 unitats) i tanca el quadre d’honor el compacte de Ford, el Focus (23.233 unitats).