CAP A LA CONDUCCIÓ AUTÒNOMA

El Qashqai adopta la tecnologia ProPILOT, un primer pas cap a la conducció autònoma

Per Ramon Ortiz

El Nissan Qashqai amb tecnologia ProPILOT està a la venda amb el motor 1.6 dCi de 130 CV, combinat amb la caixa de canvis automàtica Xtronic. El ProPILOT reforça el control del conductor assistint a les tasques de direcció, acceleració i frenada. Treballa en un únic carril i està optimitzat per a operar a qualsevol velocitat. Aquesta tecnologia es suma a l’Escut de Protecció Intel·ligent Nissan que incorpora avís de canvi de carril involuntari, control de l’angle mort, detecció d’objectes en moviment i la frenada d’emergència amb reconeixement de vianants.

ProPILOT es basa en la lectura del trànsit i de les condicions de la carretera fetes d’una banda la càmera frontal instal·lada al parabrisa i per un altre el sensor de radar situat darrere del logo 3D Nissan de la graella frontal. El conductor activa ProPILOT des del botó situat en el volant. Després, prement el botó “SET -“, s’ajusta constantment la velocitat respectant una distància de seguretat amb el vehicle precedent gràcies al control de creuer intel·ligent. Un tercer “clic” permet ajustar aquesta distància de seguretat en tres nivells.

ASSISTEIX AL CONDUCTOR EN LES TASQUES MÉS PESADES DEL TRÀNSIT DIARI, REDUEIX LA FATIGA I L’ESTRÈS, AUGMENTANT LA SEGURETAT I EL CONTROL SOBRE EL VEHICLE

El Qashqai amb ProPILOT pot arribar a aturar-se per complet si les condicions del trànsit ho requereixen. Si la detenció és per un temps inferior a tres segons, es reprèn automàticament la marxa quan el cotxe precedent ho fa. Si la parada és superior a tres segons, el conductor ha de pressionar el botó “RES +” o fer una lleugera pressió sobre l’accelerador per reprendre la marxa. A més, manté el cotxe al centre del carril seleccionat, llegint les línies de la calçada.

En cas que el conductor no mantingui el control o supervisió del vehicle, ja sigui per omissió o per emergència, el sistema emet primer una sèrie d’avisos sonors, després fa breus frenades controlades i en última instància realitza una parada d’emergència automàtica amb la senyalització pertinent (llums d’emergència). El funcionament de ProPILOT sempre està visible a la pantalla de 5 polzades del Nissan Drive Assist i, a més dels avisos visuals, el sistema pot emetre avisos sonors d’advertència.

L’any 2019 s’afegirà la funció ProPILOT multi-carril, amb canvi automàtic de carril en autopista. El 2020, Nissan treballarà per introduir la conducció autònoma en vies urbanes i en interseccions, per arribar a 2022 amb la mobilitat autònoma total, fins i tot sense intervenció del conductor.

Vine a descobrir el Nissan Qashqai ProPILOT al concessionari oficial NIKKO CENTER. A Tarragona a la carretera de València 206 (Tel. 977 549 560) i a Reus a l’Autovia Reus-Tarragona s/n Mas Abelló (Tel. 977 772 197).