Claus per viatjar a l’estiu

Ha arribat l’època estival i, amb ella, milers de desplaçaments per carretera per gaudir de les desitjades vacances. És moment de planificar el viatge i de posar a punt el vehicle

Ramon Ortiz

Durant els mesos de juliol i agost es produeix el major nombre de desplaçaments en automòbil a tot el territori. La DGT preveu aquest estiu més de 89 milions de desplaçaments a l’estat espanyol aquest estiu.

Extremar la precaució al volant és imprescindible per reduir, en la mesura del possible, els accidents que malauradament cada any es produeixen a les carreteres. No hi ha dubte que és la millor època de l’any per viatjar, però cal insistir, una vegada més, en la importància de tenir el cotxe a punt, tenir molta precaució al volant i aplicar en tot moment el sentit comú. Una correcta planificació prèvia de la ruta pot evitar problemes amb la documentació del vehicle o amb las aturades per alimentar-se i refrigerar-se.

Cal insistir, una vegada més, en la importància de tenir el cotxe a punt, tenir molta precaució al volant i aplicar en tot moment el sentit comú

No descobrim res en afirmar que a l’estiu fa molta calor i que conduir un automòbil en aquestes circumstàncies pot convertir-se en una experiència desagradable si no s’utilitza el sentit comú. Per tot això, hem de tenir en compte la correcta utilització de l’aire condicionat retarda l’aparició de la fatiga i facilita un millor confort de marxa. Es recomana mantenir una temperatura en el habitacle entre 19 i 24º.

Atenció als petits

És convenient revisar el sistema de climatització abans d’iniciar el viatge i és important utilitzar peces de vestir lleugeres, còmodes i fresques i ulleres de sol adequades per conduir. És aconsellable evitar dirigir l’aire fred directament a la cara i, si viatgem amb nens petits, cal renovar l’aire interior per evitar la falta d’humitat en l’ambient.

Viatjar amb nens pot ser molt gratificant, però es cansen abans que els adults. Es recomanable programar parades periòdiques, portar menjar i begudes i eines de distracció per als més petits. També és bàsic fer una correcta distribució de l’equipatge, que ha d’anar subjecte i ben fixat. És important que els accessoris tipus portabicicletes estiguin homologats i correctament fixats.

Tot i que el manteniment de l’automòbil s’ha de fer tot l’any, en aquestes dates és especialment important revisar el nostre vehicle. El nostre taller de confiança comprovarà amb atenció l’estat d’elements com els amortidors, pneumàtics -sempre amb dibuix mínim d’1,6 mm-, líquids refrigerants, oli del motor, sistemes d’il·luminació, etc.

Smartphones

Amb la consolidació del telèfon intel·ligent, les aplicacions mòbils s’han convertit en un suport bàsic en els viatges a la carretera. Realitzar una anàlisi del mode de conducció, pagar el carburant sense baixar del cotxe, compartir els viatges en carretera per estalviar despeses o poder llogar cotxes entre particulars són només algunes de les opcions que ofereixen les aplicacions mòbils. Algunes d’aquestes app són Waze, Amovens, Drivesmart, GasPay o On my way.