Aventura sense límits

El Dakar ha arribat a les 40 edicions. La mítica prova automobilística porta al límit a màquines i pilots, a través de deserts, muntanyes i planes al Perú, Bolívia i Argentina

Ramon Ortiz

El cambrilenc Iván Cervantes, de l'equip Himoinsa, amb la seva KTM
El cambrilenc Iván Cervantes, de l’equip Himoinsa, amb la seva KTM

Quatre dècades d’apassionant competició han servit per fer del Dakar la prova automobilística més mítica del planeta. Des de les primeres edicions disputades a territori africà, fins els darrers anys celebrats al continent sud-americà, els pilots i les seves màquines han hagut de lluitar contra les màximes dificultats per assolir els seus objectius.

L’actual edició 2018 planteja els habituals entrebancs als participants, amb 9.000 km de cursa dividits en 14 etapes. El seu Director Esportiu, Marc Coma, ha apostat per retornar als orígens i donar més protagonisme a la navegació, un factor que pot generar inesperades sorpreses a la classificació d’algunes etapes i de la cursa.

El Dakar és una apassionant combinació de velocitat, resistència i habilitat per navegar

A la categoria de cotxes, els favorits al triomf final són els equips oficials Mini, Peugeot i Toyota. Al primer equip es troba el pilot català Joan Nani Roma, guanyador a la categoria de motos i cotxes, i que un any més es troba entre els favorits al triomf final. Però el gran favorit a la victòria és Stephane Peterhansel, conegut com a “Monsieur Dakar”: el francès acumula un palmarès extraordinari de sis victòries en moto i set en cotxes.

La representació tarragonina al Dakar 2018 és el pilot de motos de Cambrils, Iván Cervantes. Als seus 32 anys, és la seva tercera participació al Dakar i forma part del potent equip Himoinsa, que fa servir motos de la marca KTM. Després d’un 16è lloc en el seu debut i un abandonament l’any passat, és moment de buscar una posició al top-ten de la cursa.