Un segle al servei de Reus

L’històric Colmadó Baró encara la celebració del seu centenari convertit en un dels referents del teixit comercial local

Text Marc Busquets | Fotos Pierre Grubius

Cent anys al peu del canó. Un comerç centenari. Un segle de servei a la ciutat de Reus, que es diu aviat. Enguany, l’històric Colmadó Baró del carrer de les Galanes té previst celebrar amb els seus lleials clients l’efemèride, convertit en un dels referents del ric teixit comercial local. L’Anna Baró (Reus, 1984), integrant ja de la quarta generació familiar que es fa càrrec del negoci, destaca per a Viu a Fons les claus de l’èxit de la nissaga. “Són la bona feina i el tracte que dispensem a la gent que ve a comprar a la nostra botiga”, exposa després d’una intensa campanya de Setmana Santa amb les figures de xocolata com a absolutes protagonistes. “Són els dies de l’any en què tenim més feina”, subratlla. Els més petits (i no tan petits) es deleixen amb els ous de Pasqua i els escuts dels clubs de futbol, amb el Barça i el Reus Deportiu al capdavant.

El tracte amb el client, ‘el més agraït’

Cal matisar, això sí, que a can Baró no se sap amb certesa quan es va obrir. “O a finals de 1917 o a principis de 1918. A casa no eren gaire de guardar els papers i no tenim cap document en què consti quin dia va ser el primer”, fa broma. Ella, que des de ben petita s’ha estat al negoci, s’ha trobat fent-se’n càrrec sense haver-ho previst inicialment. “Sí que els havia ajudat sempre que calia, quan estudiava, però la meva formació m’havia de dur per altres camins”, assenyala. És cert. Baró va optar d’entrada per les ciències ambientals, però “la vida dóna molts tombs” i va acabar finalment tornant a casa. “Vaig estar buscant feina sense èxit, i vaig fer un pensament”, diu. I d’això ja en fa aproximadament sis anys.

Ha pres la decisió correcta, pel que sembla, ja que “cada dia m’agrada més despatxar. Hi ha gent que ve a comprar un cop per setmana, amb qui al final acabes establint una molt bona relació perquè són amics”, fa constar. El seu pare, Josep Baró, està lògicament molt satisfet amb la confirmació d’una nova generació al capdavant de l’empresa. Més encara si es té en compte que anys enrere creia que seria l’últim integrant de la família a la botiga, fins que l’Anna s’ho va rumiar. “Si no hagués estat per això, no hauríem arribat a poder celebrar el centenari”, manifesta.

«Cada dia m’agrada més despatxar. Hi ha gent que ve a comprar un cop per setmana, amb qui al final acabes establint una molt bona relació perquè són amics»

“El més agraït de tot plegat és el tracte amb la gent”, revela la botiguera quan se la pregunta pel que més li agrada del seu dia a dia. Per als clients, explica, “també és bonic veure que les filles hem crescut i ens hem fet grams rere el taulell”. El Colmadó Baró, en essència, és història reusenca. Potser és per aquest motiu que quan arriba el bon temps i la ciutat s’omple de badocs i visitants, més d’un s’atura a guaitar l’aparador de l’establiment.

En aquest sentit, Baró admet que a casa seva veuen “amb certa tristesa” com els comerços “de tota la vida” diuen adéu a poc a poc. No gaire temps enrere, posem per cas i per desgràcia, altres botigues estimades pels reusencs han abaixat la persiana. És el cas, entre d’altres, de la Llauneria Mata. “És una llàstima perquè és el que ens ha fet únics i especials, a Reus. El comerç de proximitat”, assenyala. No obstant això, des del Colmado se celebra que es duguin a terme iniciatives municipals destinades a preservar la tradició del servei al públic.

Fruits secs, embotits i vermut

De fet, la botiga forma part de la ruta de comerços històrics de la ciutat, que atrau no pocs curiosos amb la venda de fruits secs de la terra, vins, caves, licors, embotits del país i, evidentment, vermut de Reus. “Ara que la ruta l’ha agafada Reus Promoció, creiem que podran aconseguir que arribem a més gent, ja sigui de Reus o de la resta del territori”, indica. Val a dir, a més, que un cop s’accedeix al Colmadó Baró durant la ruta en qüestió, el públic no només s’emporta una colla d’anècdotes centenàries, sinó també una degustació de vermut. “Ens va semblar un bon complement a les visites, perquè de passada es pot conèixer un producte local que és cada cop més conegut i ben valorat”, detalla.

«El Colmadó Baró és història reusenca. Potser és per aquest motiu que quan arriba el bon temps i la ciutat s’omple de badocs i visitants, més d’un s’atura a guaitar l’aparador de l’establiment»

Amb la vista posada a la celebració del centenari del Colmado, Baró avança que s’ha previst fer un gran vermut col·lectiu pels “amics i clients”, cap a l’octubre, tot i que encara sense data confirmada i fora de la botiga “perquè hi pugui venir tothom”. “Volem que vingui gent que ja comprava a la botiga quan la portaven els meus avis”, indica la comerciant. Setmanes enrere, a banda, ja van organitzar altres activitats, com ara la rifa d’un suculent pernil. Vinculats a més al teixit social i cultural de la ciutat (l’Anna és de la colla de l’Àliga), els Baró s’estimen Reus perquè és casa seva, sí, però també perquè amb la seva feina a la botiga han contribuït a fer de la capital del Baix Camp el que és actualment. Un indret viu, dinàmic i emprenedor.