Text: Rafa Marrasé

Foto: Pierre Grubius


L’Ajuntament de Tarragona va ser escorcollat ahir per la Guàrdia Civil en l’operació «Anfiteatro» sobre el cas Inipro. L’anterior cap de gabinet del govern de Josep Fèlix Ballesteros, Gustavo Cuadrado, va ser detingut al seu domicili. Viu a fons Tarragona tenia concertada una entrevista amb l’alcalde per parlar sobre els Jocs Mediterranis —Ballesteros és el President del Comitè Organitzador Tarragona 2017— i que serà publicada en el pròxim número en paper de la revista, on hi haurà un ampli article sobre aquest projecte. Al final encara queda temps per fer-li algunes preguntes sobre la situació viscuda ahir en dependències municipals.
– Ahir van detenir el seu anterior cap de gabinet, el van posar en llibertat amb càrrecs. Ha parlat amb ell?
– No. Li vaig enviar un sms reiterant la meva confiança i el meu suport en la seva honorabilitat i lleialtat a la institució. Crec que la detenció va ser desproporcionada així com tot el rebombori mediàtic que es va crear.
– Vostè creu que Gustavo Cuadrado és innocent, que no ha comès cap delicte?
– Confio molt en ell.
– Aleshores, en aquest cas d’Inipro, vostè no creu que s’hagi comès cap delicte per part de ningú?
– N’estic convençut. Respecto molt el treball de la justícia i el jutge ha de treballar amb la màxima transparència i eficiència. Ara, jo crec, i ho dic perquè m’he assessorat molt, que penalment…[nega amb el cap] Poden haver-hi temes d’una gestió incorrecta que hem corregit i estem corregint a l’Institut Municipal de Serveis Socials amb tots els grups polítics i amb totes les entitats.
– Es parla que hi ha una mala praxi administrativa.
– Sí, però no és excepcional, no és d’aquest cas. En general, en tots els ajuntaments de tota Espanya, es fan pròrrogues en aquest tipus de coses perquè els serveis s’han de prestar. Nosaltres som molt lents a l’hora de tramitar els concursos i les adjudicacions.
– Entenent el que vostè diu, si això es fa estant al llindar de la legalitat…
– No, no. Una cosa és no fer correctament la tramitació administrativa i l’altra és que sigui il·legal penalment, que és molt diferent.
– Al senyor Cuadrado se l’acusa de tràfic d’influències.
– Això s’ha de demostrar.
– Vostès admeten que hi ha una mala praxi administrativa. Com l’estan corregint? Algú ha pagat els plats trencats de tot això?
– No se’n recorda que hi va haver un gerent que va dimitir? Què més! [obre els braços] Ara s’està fent tot un treball amb l’Institut Municipal de Serveis Socials de refer totes aquestes estructures administratives per fer que siguin més eficients i es treballi amb la bona direcció.
– En un article publicat fa un parell de mesos per Crític es relaciona el cas Inipro de Tarragona amb altres poblacions catalanes com Viladecans o Montcada i Reixac. L’article ve a dir que hi ha una xarxa al PSC que funciona d’aquesta manera. Hi ha un funcionament corrupte del PSC a Catalunya?
– Jo crec que no és veritat. Primer qui ho diu ho haurà de demostrar i segon, Inipro treballa per ajuntaments que no són socialistes.
– Si es demostrés que s’ha fet alguna cosa il·legal o hi ha una xarxa [de corrupció], vostè dimitiria?
– Estic segur que no hi ha cap xarxa [de corrupció], i Tarragona no ha format mai part de cap xarxa. I no m’ha passat mai pel cap dimitir.
– Com explica doncs que el seu anterior cap de gabinet, Gustavo Cuadrado, decidís plegar d’un matí a una tarda?
– No va marxar d’un matí a una tarda, ja ho he explicat públicament. Gustavo Cuadrado, al principi d’aquest mandat, ja em va dir que volia deixar-ho i jo li vaig demanar que aguantés uns quants mesos més fins que tinguéssim la situació més controlada perquè després de les eleccions teníem pocs regidors. Ell va decidir quan volia marxar perquè jo no tinc dret a exigir-li que continuiï més temps perquè és una persona jove que té un futur professional al davant.
– En cap moment li va semblar que Cuadrado abandonava el vaixell?
– Bé, si m’ho hagués dit d’un dia per l’altre o amb quinze dies de marge, sí, però ell m’ho va manifestar abans de les eleccions municipals i vaig ser jo qui, abusant de la confiança, li vaig demanar que continués uns mesos més. Vam dir fins a finals d’any, tot i que no vam concretar que fos al desembre o a l’octubre.
– Aquest tipus de situacions, com les viscudes ahir, donen molt mala imatge.
– Sí, i també per la gent que ho aprofita políticament aquests casos.
– Hi ha deslleialtat política?
– I tant, només cal veure a alguns partits pressionant al jutge perquè arribi fins a les últimes conseqüències. Al jutge no se li ha de dir això perquè el jutge ha d’arribar fins a les últimes conseqüències.

Advertisement