FOTO DIGITAL XAVI JURIO LVE 04022015 Greg Gorman Fotografo

«Des de l’Ajuntament només ens arriba atonia, lentitud i desconeixement de la realitat; cal que espavilin»

Entrevista a Andreu Suriol, president de la Cambra de Comerç de Tarragona

Redacció

Estem a punt d’entrar en les festes de Santa Tecla, les de Sant Magí no es van fer per culpa dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils. Com pot afectar l’amenaça terrorista el sector del comerç a Tarragona? Les reaccions ciutadanes d’aquests darrers dies han deixat ben palès que no tenim por i que els criminals no aconseguiran canviar els nostres hàbits. Per això tinc plena confiança en què seguirem sortint al carrer, seguirem passejant pels espais públics i seguirem fent vida normal, per la qual cosa seguirem gaudint de la magnífica oferta comercial que tenim. I ho farem amb la confiança de què tenim unes forces de seguretat, representades en aquest cas pels Mossos d’Esquadra, dels qui ens n’hem de sentir absolutament orgullosos per la seva professionalitat i responsabilitat.

S’han posat proteccions de ciment a la Rambla. Això pot generar una impressió d’inseguretat i que la gent, especialment els turistes, passegin menys i, per tant, el sector comercial ho noti negativament? Són justament això, proteccions. Tant de bo que no calguessin, però la realitat a Europa ara mateix és la que és. No crec que la seva existència afecti negativament al comerç.

A començaments d’estiu es va aprovar el projecte Hard Rock al costat de Port Aventura. Com creu que pot influir en l’economia de la zona? Les iniciatives empresarials acompanyades de creació de llocs de treball sempre són benvingudes. I més si van acompanyades d’una marca reconeguda internacionalment. Crec que ens hem de felicitar per aquest anunci i desitjar que sigui una realitat ben aviat. A més, amb el nivell de desocupació que tenim hem d’aprofitar totes les oportunitats que se’ns presentin. Per això espero que les diferents administracions no s’encantin i estiguin a l’altura.

«Amb el nivell de desocupació que tenim hem d’aprofitar totes les oportunitats que se’ns presentin. Per això espero que les diferents administracions no s’encantin i estiguin a l’altura»

El Port ha apostat fort pels creuers. Amb tot, hi ha qui diu que el fet que els creueristes no pernoctin a la ciutat fa que el seu impacte econòmic sigui menor. Què en pensa? Em sembla perfecte i per això recolzem que el Port aposti decididament per la captació de creuers. Una tasca no gens fàcil i que s’està executant amb molta intel·ligència. El primer pas és captar un mercat que ara no tenim. Quan el tinguem ja estudiarem com optimitzar el màxim possible aquesta potencial afluència de visitants.

Tarragona ha d’apostar, com ho està fent, pel turisme? Tarragona ciutat ha d’apostar pel turisme. I ara per ara l’administració local no ho està fent amb la intensitat que caldria. Sort en tenim de la soferta iniciativa privada.

Hi ha molts locals amb la persiana baixada a la ciutat. Carrers com el d’Unió són un miratge de què van ser fa uns anys. Hi ha preocupació a la Cambra per aquesta situació? Molta. I no hem deixat d’advertir-ho. Per això en el seu dia es va impulsar des de la Cambra un estudi que proposava convertir en zona de vianants la coca superior de la Rambla, vam seguir amb molta preocupació el serial de les obres del Mercat i hem demanat tarifes d’aparcament realistes per a no esfereir als visitants ni penalitzar als qui, per les causes que siguin, requereixin agafar el cotxe per moure’s per la ciutat. Qui visita Tarragona hauria de marxar satisfet de l’experiència i amb ganes de repetir-la.

Quines han de ser les línies mestres del motor econòmic de la ciutat els pròxims anys? Molt senzill: necessitem una administració que sigui pràctica, eficient i sobretot molt àgil. Si no és així, seguirem escanyant la iniciativa privada. Li podria parlar a bastament de què costa iniciar una activitat a la nostra ciutat, de com desincentiva l’excessiva burocràcia, de com són de dilatats els terminis per obtenir qualsevol permís o llicència… això no pot ser! Mentre l’administració no es posi les piles i deixi de posar pals a les rodes no té cap sentit fer estudis ni projeccions de futur… necessitem ritme i decisió i ara, malauradament, des de l’Ajuntament només ens arriba atonia, lentitud i desconeixement de la realitat… cal que espavilin.