La màquina prodigiosa

Clínica Curull compta d’un any ençà amb l’única centrifugadora de la demarcació, un aparell que permet crear plasma ric en factors de creixement que acceleren la regeneració de l’os i la geniva

Redacció. Fotos Pierre Grubius 

«Nosaltres sempre volem estar a l’última, poder oferir als nostres pacients els millors tractaments i els darrers avenços científics, per això vam adquirir aquesta màquina». Conxita Curull parla amb admiració d’un aparell que ha millorat ostensiblement el tractament que ofereix la seva clínica d’un any ençà. Es tracta d’una centrifugadora, és a dir, una màquina que aconsegueix convertir la sang dels pacients en plasma ric en factors de creixement que s’utilitzen per reforçar l’os i les genives en les intervencions quirúrgiques a la boca, siguin implants, extraccions, o operacions d’estètica dental.

La tècnica no és nova, tot i que ha anat millorant-se amb els anys. De fet, en el món de l’esport s’ha fet servir molt, especialment en els atletes de primer nivell. «Rafa Nadal utilitza els factors de creixement de fa temps», assegura Conxita Curull. I és cert, el tenista de Manacor fa anys que està en mans d’un metge basc (Mikel Sánchez) que amb aquest tractament fa prevenció de lesions produïdes pel desgast de la seva intensa activitat física i també el recupera de lesions molt més ràpidament. «Tot aquest coneixement de la medicina esportiva ara s’aplica a la boca. Amb el plasma ric en factors de creixement podem tractar pacients que arriben després de no haver trobat solució en altres llocs o, fins i tot, alguns que han provat amb empelts d’os i han presentat rebuig», diu.

«Tot aquest coneixement de la medicina esportiva ara s’aplica a la boca. Amb el plasma ric en factors de creixement podem tractar pacients que arriben després de no haver trobat solució en altres llocs o, fins i tot, alguns que han provat amb empelts d’os i han presentat rebuig»

DSC_9706_1Clínica Curull compta amb un especialista en la matèria, un professional que s’ha format a Califòrnia (Estats Units) en aquesta tècnica i de la qual en parla meravelles. «Ell ens explica que allí arribava gent sense cap esperança, amb boques que tradicionalment creuries que no seria possible fer res, però ara sí que podem tractar-los i fer-ho amb molt d’èxit». Així, amb la mateixa sang del pacient es pot fer la regeneració de l’os i de la geniva per poder-hi ficar els implants. Aquesta regeneració permet fer de base a la nova dent i que no caigui. «Amb medicina no es pot dir mai el cent per cent, però funciona sempre. Hem tingut més de cent pacients en un any i no hem fallat mai», assegura la doctora Curull, que admet que també fan servir aquest plasma per tancar el forat quan es fa una extracció. «Ho fem tot al mateix moment, mentre preparem la zona per a posar-hi els implants, la màquina fa el plasma, és molt ràpid».

Conxita Currull assegura que combinar aquest plasma ric en factors de creixement amb l’empelt d’os —d’animal— és la millor solució. «El que més m’ha sobtat, positivament, és la gran recuperació dels pacients. La geniva està molt sana en tot moment i ho fa molt de pressa, igual que la regeneració de l’os». Abans de decidir-se per aquesta tècnica, l’equip de la Clínica Curull fa una radiografia en 3D de la boca del pacient. «Necessitem un mínim d’os per poder fer-ho i que el plasma faci la seva funció, de reforç de l’implant. Aquesta tècnica accelera la regeneració de l’os i la geniva». Clínica Curull és l’únic centre, segons afirma la doctora, que compta amb una centrifugadora així en tota la demarcació de Tarragona.