“ENS DIUEN LO SUD; NALTRES SOM LO NORD DEL SUD”

Per Marc Pascual. Fotos Pierre Grubius

Pau Ciuraneta, pagès i ramader de La Palma d’Ebre (Ribera d’Ebre), és amb 25 anys un dels pocs pagesos joves que queden al poble. Treballa l’olivera en una explotació familiar i tenen una marca pròpia d’oli (Prior Dei). Ha voltat pel món (La Toscana, Califòrnia…) per aprendre a comercialitzar, produir i fer rendible el seu oli, però amb la ferma decisió d’acabar aplicant aquests coneixements al poble que l’ha vist néixer.
Et va sorprendre la repercussió viral del vídeo que vas penjar a YouTube després de l’incendi? Sí. M’esperava certa repercussió en l’àmbit comarcal però finalment s’ha estès com la pólvora. N’estic satisfet perquè he pogut transmetre unes inquietuds a molta gent.
Parles d’abandonament de les administracions i les acuses de posar pals a les rodes als pagesos. Posa’m exemples… Com a fet recent, les ajudes a la incorporació de joves agricultors lluny d’esperonar-los acaba sent un fre brutal. La burocràcia, la paperassa i la mala gestió fa que algú que s’hi vulgui dedicar i no tingui al darrera l’explotació familiar, li sigui gairebé impossible. Després la legislació, es fa des d’una oficina a Barcelona i l’aplicació al territori pot esdevenir absurda. Cal facilitar la implementació de qualsevol negoci en l’àmbit rural. Finalment els Agents Rurals haurien d’estar a favor del pagès i molts cops trobem que ens fan la vida impossible: si tallem un pi dins la nostra finca… ens posen traves quan arrabassem i fem rompudes per a començar nous cultius, burocràcia, sancions… És un tema de legislació i d’actitud.
Com a pagès i ramader, com t’ha afectat l’incendi? Com a ramader he estat de sort. Però fa dos anys vam comprar una finca de 40 Ha de cultiu superintensiu. El foc n’ha afectat un 80%; 35 kilòmetres de mànega de rec destruïts… encara que alguns arbres rebrotaran, dues collites ja les hem perdut. I per arribar al nivell on érem trigarem almenys 5 anys.
Al vídeo parles de futur… quin futur té la Palma d’Ebre? El futur que els habitants li vulguem donar. Un futur agrari però amb una economia més diversificada i sòlida. Això es fa aportant serveis i facilitats. A nivell agrari hem de canviar la manera de produir i la sortida que donem al nostre producte. Hem de pensar que som petits empresaris.
Quants joves de la teva generació s’han quedat al poble? Tres. Si a la palma hi ha un centenar de pagesos, el 80% deu estar per damunt dels 50 anys.
Tu ets regidor a l’Ajuntament; quins plans teniu per a La Palma? Som un ajuntament jove, amb una mitjana de 35 anys. Tenim un projecte per ajudar a donar una millor sortida als pagesos, promoure el turisme i altres iniciatives econòmiques per tal que la gent es pugui guanyar la vida al poble.
I a nivell personal, què creus que li caldria al poble? Ens cal més iniciativa. Per quedar-nos al poble ens cal sortir al món i veure com funcionen les coses. Estem treballant per a un mercat globalitzat però no el coneixem. Cal pensar més en qualitat que en quantitat.
La Ribera d’Ebre és la comarca més desconeguda de Catalunya? De les més desconegudes. Ens diuen lo Sud; naltres som lo nord del Sud. Som un territori oblidat perquè turísticament tenim tendència a anar al nord de Catalunya.
Completa la frase: La nuclear, la química de Flix i els aerogeneradors són per a La Ribera… És complicat. Han aportat desenvolupament i això és bo. En el cas de la petroquímica ha comportat un gran preu pel nostre medi i això no pot ser. La indústria en sí no és dolenta però cal que sigui respectuosa amb el territori.
Roger Heredia ha encapçalat la iniciativa de micromecenatge ‘Rebrotem‘ per a canalitzar els ajuts a la Ribera d’Ebre. És aquest el camí? Quin camí? Estic entre decebut i enfadat. Crec que hi ha poca transparència, jo no en sabia res… em preocupa que de la nostra desgràcia se n’intenti lucrar algú. Les plataformes de micromecenatge ja es queden un 3% de les aportacions. Si algú vol ser el protagonista crec que aquest no és el camí.
Com a regidor per JuntsxCatalunya, com veus el moment polític actual i l’enfrontament entre els dos grans partits independentistes? Ara per ara no contemplo altra política que la local. Jo només demanaria al Govern de Catalunya que estigués a l’altura del seu poble.
Finalment Pau, dona’ns una bona raó per visitar La Palma i la Ribera. Potser no som un indret idíl·lic però tenim un territori digne de conèixer; som gent de Sud, gent oberta, gent que acull, gent que produeix. No hi ha res millor que degustar el nostre producte a l’indret on es produeix.