EL REPTE ÉS QUE LA TECNOLOGIA 5G SIGUI UN DRET UNIVERSAL COM L’HABITATGE, L’AIGUA O LA LLUM

Per Roser Pros-Roca

El novel·lista francès Víctor Hugo afirmava: “El futur té molts noms. Per als dèbils és l’inabastable. Per als porucs, el desconegut. Per als valents és l’oportunitat”

Cada dia que passa els informatius ens sorprenen amb noves i extraordinàries notícies al voltant d’avenços mèdics, de noves formes de transport de persones i mercaderies, de noves formes de comunicació. La tecnologia està al darrera de totes les novetats que veiem i de totes les que no podem ni imaginar ara mateix. L’arribada de les xarxes 5G serà un dels factors més importants per assolir increïbles avenços.
Josep M. Ganyet és enginyer informàtic especialitzat en intel·ligència artificial i professor de nous mitjans en els estudis de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra. A més també és col·laborador habitual en diversos mitjans com La Vanguardia, Rac1, Barcelona TV o TV3. Amb Josep M. Ganyet parlem de tecnologia 5G però sobretot, de futur.

En aquest moment tenim el 5G a tocar? No, encara no. S’estan definint els estàndards i el seu desplegament a la Unió Europea. A Barcelona hi ha 5G perquè grans empreses de telefonia han començat a fer proves a tot el món, però les xarxes ultraràpides, sempre connectades i súper eficients, encara trigarem almenys 2 anys a veure-les, perquè primer s’ha de desplegar la infraestructura, després vindrà la instal·lació d’antenes 5G, a continuació la cobertura i per últim s’han de crear negocis damunt d’això. Fins que impacti en la nostra manera de viure, de treballar i generi nous negocis, encara passarà un temps.

Com a usuaris, com notarem els avantatges del 5G en el nostre dia a dia? El primer avantatge és una velocitat molt més alta, fins al punt que podrem baixar una temporada completa d’una sèrie en qüestió de segons. Amb la xarxa 5G el concepte de quanta memòria té el mòbil, desapareix i els dispositius passaran a tenir memòria infinita. Això anirà de la mà que hi hagi tarifes planes, perquè el consum de dades es dispararà exponencialment.

“AMB LA XARXA 5G EL CONCEPTE DE QUANTA MEMÒRIA TÉ EL MÒBIL, DESAPAREIX I ELS DISPOSITIUS PASSARAN A TENIR MEMÒRIA INFINITA”

I a nivell d’empresa? Hi ha dos aspectes importants: el primer és la velocitat i l’altre la latència. Hi ha diversos models de negocis que es poden crear en base a això. Hi ha tota una indústria de l’entreteniment que està esperant, tota la indústria de l’arquitectura, etc. Ja podem començar a parlar de “telepresència”: podrem estar treballant al costat d’una persona que està lluny i com que la veurem en alta definició, amb 360 graus i sense latència, serà com si la tinguéssim al costat. Aquest és un altre concepte importantíssim, el de la “latència”, perquè desapareixerà completament. Es tracta dels segons que triga a arribar la comunicació i que fa que no sigui ben bé en temps real. Doncs bé, aquest decalatge desapareixerà amb les connexions 5G i la comunicació serà immediata.
Un exemple és el del metge, el millor especialista, que opera a distància perquè té una connexió 5G i un robot prou precís al quiròfan. Per tant, l’eliminació de la latència fa que el que està passant, estigui passant en aquell mateix moment. Això afegit a les grans cadenes de dades, de vídeo 360, podem arribar a escenaris de telepresència i mantenir reunions en físic amb persones que són a l’altra banda del món.

Quina implicació té tot això en l’economia? Les cèl·lules de 5G són més eficients, consumeixen menys, poden servir a més persones per quilòmetre quadrat, no hi ha limitacions, no ens quedarem sense cobertura, a un cost més baix per consum d’energia i per tant, afavorint el planeta. Tot són avantatges.

Foto: anoiadiari.cat

Tanmateix encara hi ha alguns punts de Catalunya en els que no hi ha cobertura. El 5G també resoldrà aquest problema? Sí. A mesura que les tecnologies van evolucionant s’incrementen les desigualtats amb els que encara no hi tenen accés i això és molt greu. Jo sempre dic que el futur ja ha arribat però està mal repartit. Aquest és un problema de les administracions i l’arribada del 5G és una oportunitat. Això té uns costos, però un cop instal·lat, el 5G és molt més eficient. Això ha passat a molts països d’Àfrica, que s’han saltat el desplegament de les línies terrestres de telefonia perquè han arribat els mòbils, amb les oportunitats de negoci i de transformació que això comporta.

Quines són les oportunitats de negoci que portarà la tecnologia 5G? Hi haurà oportunitats de negoci i noves maneres de treballar. Per començar haurem de viatjar molt menys per feina. Si tenim un retorn zero, una qualitat amb alta definició al mòbil o a la tele de casa, pots estar treballant 8 hores amb una persona que és a l’altra banda del món, perquè efectivament la tindràs al teu costat per parlar, per ensenyar-li un document, el que vulguis. S’obrirà la possibilitat que la gent pugui tornar als pobles, perquè a Catalunya hi ha indrets que s’estan despoblant perquè la gent marxa a on hi ha feina. Jo crec que amb tecnologies d’aquest tipus això s’evitarà. A banda, es parla de telemedicina, de tenir el metge a casa, d’operacions amb remot; de disposar del millor mecànic per arreglar un aparell a la central nuclear de Vandellós, per exemple, i al mateix temps, els experts, els enginyers, deslocalitzats, donar servei a una altra central nuclear que està ubicada a un altre punt del planeta.
El coneixement fluirà de manera molt més eficient i estem en una economia en el que el 70% de les feines dels països industrialitzats tenen relació amb el coneixement, amb moure informació més que mercaderies. I després hi ha tota una sèrie d’indústries que es crearan que no ens podem ni imaginar. Hi haurà nous models de negoci i negocis actuals es faran de forma totalment diferent. Es crearan indústries senceres al voltant del 5G.

“NO CREC QUE HI HAGI CAP TRENCAMENT (AMB EL 5G) I LA GENT GRAN NO ES QUEDARÀ ENRERA”

De la forma com ho expliques sembla que el món tal com el coneixem quedarà enrere i donarem pas a un nou univers tecnològic. És la idea de l’aldea global de McLuhan. Estarem en una aldea global real, perquè podrem cantar karaoke al vespre amb els amics que vulguem, des de qualsevol punt del món. Ja hi ha una pista d’això. Com juga la canalla als videojocs? Es connecten amb el seu Fortnite i estan parlant amb 4 o 5 amics que no s’han vist mai, que en ciutats diferents i estan competint els uns amb els altres. Jo crec que d’aquests entorns inversius n’hem d’aprendre per aplicar-los a entorns de treball. Per als més joves d’entre 12-15 anys, el Fortnite o el Clash Royale són les seves xarxes socials, grups reduïts que passen de l’esfera pública de les xarxes socials, a un àmbit més íntim i privat. Això respon al concepte de “focs de camp” on es troben uns quants en un cercle de confiança.

Foto: Mortensen

Uf, em fa l’efecte que caldrà fer un reset mental per incorporar a la nostra vida totes aquestes novetats. Sí i no. El món sempre ha canviat. Alguns teòrics diuen que està canviant massa de pressa perquè les tecnologies digitals són exponencials, però la única cosa que hi ha segura és el canvi i amb ell l’aprenentatge continu. Els valors sempre serveixen, tenir un dubte científic davant la realitat i crec que, de la mateixa manera que ningú ens va preguntar si volíem mòbils, que ningú ens ha ensenyat que si tenim wifi poden navegar més ràpid, que en 3G se’ns acaben les dades, gradualment entrarem al 5G.
No crec que hi hagi cap trencament i la gent gran no es quedarà enrere. La gent gran, quan s’ha instal·lat Skype per parlar amb els néts, ho han fet encantats i de seguida ho han après. Hi ha una sèrie de tecnologies que són molt amigables amb els usuaris i que estan entrant a les nostres vides igual com van entrar els mòbils i no ens en vam ni adonar.

Catalunya és el laboratori mundial del 5G. Això ens posa al centre del món en aquest aspecte? Sí, això són acords que van més enllà del propi Mobile World Congress, amb acords entre administracions a nivell europeu. I si, ens posen al centre del món, com Londres, Silicon Valley o Frankfurt, on s’estan fent proves. Ara, això sí, com deia l’Spiderman, “un gran poder comporta una gran responsabilitat”. Actuar amb gran poder, estar a l’avançada, implica una gran responsabilitat que afecta a tothom, com que els grans beneficis que això generarà no es quedin en mans de quatre empreses com passa a Silicon Valley, ni de l’Estat com passa a Xina, sinó que ha de redundar en el benestar de la gent. La gent no hem de ser només proveïdors de dades conductuals de bona qualitat en el cas europeu, perquè empreses grans ens venguin més productes, sinó que això repercuteixi en el benestar de la gent. El repte no és generar riquesa sinó com repartim aquesta riquesa. Aquest és el repte: que la tecnologia, la connectivitat, la intel·ligència artificial, el 5G, sigui un dret universal com l’habitatge, l’aigua o la llum.

“EL PERILL DE LA TECNOLOGIA SEMPRE ÉS L’ESTUPIDESA HUMANA”

Fins ara tot el que hem comentat sobre el 5G és en sentit positiu però, pot ser que el 5G tingui algun efecte en sentit contrari? No hi ha cap estudi que confirmi que la telefonia mòbil sigui nociva pel medi ambient ni la salut. La tecnologia 5G és més eficient i té una petjada de CO2 més baixa. No hi ha cap estudi seriós que digui que el 5G sigui un perill. Una altra qüestió és el mal ús que en fem. El perill de la tecnologia sempre és l’estupidesa humana. Si som bons fent una cosa i utilitzem la tecnologia, aquesta ampliarà les nostres capacitats. Si la utilitzem per fer mal o per perjudicar-nos, la tecnologia també ho ampliarà. Quan parlem d’intel·ligència artificial sempre fa més por l’estupidesa natural que la intel·ligència artificial.

Venen temps nous i molt emocionants. Qui sap què més, que ara no podem ni somniar, ens portarà el futur.