Si el Mobile World Congres s’hagués celebrat, hauríem vist algunes innovacions importants pel que fa a les aplicacions tecnològiques en 5G, la 5a Generació de tecnologies de telefonia mòbil que arriba per connectar-nos amb possibilitats increïbles

Per Roser Pros-Roca

Gina Tost és periodista especialitzada en videojocs i tecnologia, professora de comunicació a la Universitat Politècnica de Catalunya i col·laboradora habitual en diversos espais de Catalunya Ràdio, TV3 i al Diari Ara. Actualment figura al Top 100 European Founders, per The Hundert Magazine. És cofundadora & CEO de l’empresa tecnològica i plataforma de promoció d’Apps Geenapp el 2013, la primera empresa programàtica Ad-Tech de Barcelona, recomanada per la revista Wired com una de les millors cent empreses emergents del 2015.

Què és el 5G? Són les sigles que designen la 5ª generació de les comunicacions mòbils. La seva principal característica és que en un espectre radioelèctric (la ràdio, la tele, el mateix Internet) agafa una freqüència i uns protocols de tecnologia que fan que tot el que està connectat a aquesta xarxa, vagi molt ràpid i hi càpiga més gent, per tant, ocupa menys espai i és molt més òptim per a tots.

Ho notarem quan el nostre mòbil es connecti a una xarxa 5G? A nivell d’usuari, navegant pel mòbil amb una xarxa 4G ja anem molt ràpid, per tant, que la velocitat de navegació augmenti uns mil·lisegons és relativament insignificant per navegar per Google, YouTube o enviar un missatge de Whattsapp. Ara bé, és a nivell de serveis on el 5G pot canviar el món.

Pot ser un exemple? Posarem un exemple real: Imaginem que totes les ambulàncies, els camions de bombers, els cotxes de la policia, estiguin connectats a través d’aquesta xarxa. Imaginem que quan es produeixi una emergència, puguin preveure molt més ràpid, quines són les rutes més curtes per arribar a on convé i a més, que els semàfors estiguin verds perquè aquesta gent ha d’anar molt ràpid. Així es facilita la feina als que es dediquen al sector serveis. Aquest és un exemple però n’hi ha molts més. L’any passat un metge va operar un pacient que estava a l’altra banda del món, a través de la xarxa 5G. Això va poder ser perquè la xarxa no té latència i la comunicació és immediata i molt precisa. És clar, és brutal.

Advertisement
Advertisement

“LA XARXA 5G NO TÉ LATÈNCIA I LA COMUNICACIÓ ÉS IMMEDIATA I MOLT PRECISA”

Què li sembla que Catalunya sigui el laboratori mundial de la tecnologia 5G? Que Catalunya i Barcelona guanyessin la capitalitat del mòbil volia dir que, a part de celebrar el Mobile World Congres, era l’espai de prova per poder fer certes proves amb diferents tecnologies mòbils, començant pels drons, en temes de salut i d’altres. Algunes empreses tecnològiques d’una certa envergadura estan treballant amb World Capital i a més, Capital dóna recursos adreçats a algunes empreses catalanes que es dediquen a donar servei a l’usuari, com ara uns anàlisis clínics súper intel·ligents.
L’any passat es va presentar el 5G i aquest any s’haurien d’haver vist més aplicacions i molts més serveis. No ha estat possible, però esperem que ens arribi la informació de tot el que s’està fent, tant si el Mobile es celebra o no. Però que Catalunya estigui al centre d’aquesta experimentació és molt bo per a tots.

Geenapp
Geenapp

Malgrat els grans avenços que venen, a hores d’ara encara hi ha alguns llocs en els que no hi ha cobertura i la comunicació és molt difícil. Com lliga una cosa amb l’altra? S’està treballant per tenir una bona cobertura en tot el conjunt del territori. Una anècdota: a la torre de Collserola, que en principi és una antena, hi ha molt mala cobertura perquè com més a prop ens trobem d’una antena, menys cobertura tenim. Fa com un efecte absorció i hi ha tanta cobertura que no n’hi ha.
Les empreses de telefonia es van dedicar, primer, a on els hi era més rendible tenir servei: les grans capitals, poblacions més grans, i van deixar les zones menys poblades pel final, perquè van optar per invertir diners en antenes per donar servei a un nombre major d’usuaris. És obligatori per llei, que tot el territori estigui connectat. Ara bé, la realitat ens mostra que hi ha llocs sense cobertura de ràdio o de telèfon mòbil. La geografia hi té molt a dir perquè al territori hi ha valls i muntanyes que dificulten l’accés a certes cobertures. Jo crec que aconseguir la cobertura total del territori i la implantació del 5G han d’anar en paral·lel.

A banda de l’abast de la radiofreqüència també hi ha l’anomenada “Fractura tecnològica” que afecta a persones que no saben o no poden usar la tecnologia. Sí, la fractura tecnològica abasta molts col·lectius, des d’aquells que no tenen accés a la tecnologia, fins a aquells que tenen algun tipus de discapacitat, auditiva, visual, de moviment… El 5G és un tema de caràcter social en els exemples que hem parlat, ja que afectarà bombers, ambulàncies, policies, metges, escoles, serveis a l’usuari, independentment de quin sigui el seu status o condició.

Pel que estem veient, el trànsit entre el 4G i el 5G s’està convertint en una guerra oberta entre els seus principals impulsors… Sí, però l’important és aprendre com implementar la tecnologia 5G perquè no ens afecti amb guerres comercials, ni de política ni de territoris. Ara hi ha una gran rivalitat entre els Estats Units i la Xina però això pot passar fins i tot a nivell local. El tema de les tecnològiques americanes i les xineses és sobretot pel tema de les antenes. És a dir, una vegada es té la tecnologia com a software, qui col·loca les antenes? Huawei està guanyant els principals concursos i per tant, les empreses americanes estan mosquejades. Però és clar, els xinesos són més competitius i per tant, els americans hauran d’apretar més. A nivell d’usuari, el dia que els mòbils es van connectar a la xarxa 4G i no a la 3G no vam notar res. Ara passarà el mateix quan el mòbil es connecti a la xarxa 5G.

“LA XARXA ELECTROMAGNÈTICA NO PRODUEIX CONTAMINACIÓ NI EMISSIONS I PER TANT, NO AFECTEN EN RES A LA SALUT. ES POT EQUIPARAR A LES ONES DE RÀDIO”

Això a nivell d’usuaris però a nivell d’empresa la cosa canvia, oi? De la mateixa manera que fa uns anys la “intel·ligència artificial” i el “Big Data” estaven de moda, el terme ara és 5G i sembla que si l’empresa X no l’aplica, no és una empresa tecnològica com cal. No és així. Cal fer veure a les empreses que poden aprofitar l’alta capacitat i velocitat que ofereix la xarxa. Els professionals hauran de trobar com usar aquesta tecnologia aplicada a la seva matèria concreta i treure partit com millor convingui, d’acord amb el model de negoci.

A tots els nivells, caldrà fer un reset en molts sentits? Segurament. Les empreses hauran de fer una inversió per estar a la última. Per la part de l’usuari, no es necessita molt més del que ja es té. Segurament quan s’hagi de canviar el mòbil, l’usuari ja tindrà a disposició mòbils 5G i llavors, haurà de valorar si li val o no la pena. Però a nivell de les empreses, sí, el primer pas és econòmic. El segon pas és que necessitaran uns bons professionals en telecomunicacions que sàpiguen com funciona la xarxa 5G. En el nostre país les universitats que ofereixen telecomunicacions són molt bones i ofereixen cursos per reciclar al personal de les empreses. Tot ha de servir per ajudar a avançar.
Cada cop que s’implanta una nova tecnologia és perquè tot vagi millor. Ara la tecnologia ja hi és i per tant, el següent pas és que les empreses la implementin d’una manera intel·ligent.

I pel que fa a la salut i el medi ambient, ens afectarà d’alguna forma la xarxa 5G? No afectarà en res. De fet, la xarxa electromagnètica no produeix contaminació ni emissions i per tant, no afecta en res a la salut. Es pot equiparar a les ones de ràdio, que no les notem pas. Alguns estudis que s’han fet darrerament demostren que no afecta la salut de les persones i al contrari, aporta molts avantatges a nivell social i de desenvolupament.

La tecnologia 5G ha arribat per quedar-se. Veurem què ens depara el futur immediat.