“L’AJUNTAMENT COBREIX LA PART MÉS TRADICIONAL I LA INFRAESTRUCTURA NECESSÀRIA PERQUÈ LA RESTA SIGUI POSSIBLE”

Conversa amb Begoña Floria, Consellera de Cultura, Festes i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona

Per Alícia Fàbregas amb fotos de Pierre Grubius

El despatx de la Consellera de Cultura, Festes i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, es troba en un racó de la cuidada Casa Castellarnau, també seu central del Museu d’Història de Tarragona. Una casa-palau que permet imaginar com vivien els nobles del s.XV. Però només es pot visitar amb reserva prèvia i en grups de més de 20 persones, així que els tresors que guarda no són fàcils d’admirar.

En aquest edifici amb tants anys d’història, la Consellera gira la vista enrere per parlar dels orígens de Sant Magí: “Tarragona fa més de 2.000 anys que celebra les mateixes dates en diferents formats. Sant Magí és el dia de la mort d’August i Santa Tecla és el dia del naixement d’August. Sant Magí és una festa que connecta amb la història de la ciutat ancestral i, a més, que connecta amb un dels elements que marca que la ciutat de Tarragona estigui on està, que és l’aigua. És la festa de l’aigua i, per tant, és una festa on la religió té una importància evidentment d’origen, però en la tradició s’ha mantingut al llarg dels anys, i tot i no ser com Santa Tecla, té molta força. Santa Tecla és més explosiva com a festa i en canvi Sant Magí és molt més entranyable”.

“UNA FESTA QUE ES CONFIGURA AMB UN PARAIGÜES QUE ÉS L’AJUNTAMENT PERÒ AMB LA PARTICIPACIÓ DE LES ENTITATS DE LA CIUTAT. EL PRESSUPOST DE SANT MAGÍ, MUNICIPAL DIRECTE, ÉS DE 80.000€”

Les activitats d’aquesta festivitat, que l’any passat es van haver de suspendre com a mostra de dol pels atacs terroristes a Barcelona i Cambrils, s’allarguen des del 2 d’agost fins a la diada de Sant Magí, el 19 d’agost, i el programa “es conforma de diferents potes des de ja fa uns quants anys. Hi tens des de l’element més reivindicatiu i més transgressor, com pot ser la iMAGInada, que obre debats molt actuals però des d’un punt de vista molt assembleari, que de vegades fins i tot poden ser polèmics”, descriu la Consellera, “fins a la part més tradicional, que és la part que l’Ajuntament salvaguarda, juntament amb els portants de Sant Magí, que enguany celebren les 25 baixades. És la part més vinculada a la confraria de Sant Magí, als portants de l’aigua, la part més religiosa, la part més tradicional. Per tant, és una festa que es configura amb un paraigües que és l’Ajuntament però amb la participació de les entitats de la ciutat. El pressupost de Sant Magí, municipal directe, és de 80.000€. Però és igual que a Santa Tecla, és a dir, l’Ajuntament cobreix la part més tradicional i tota la infraestructura necessària perquè la resta sigui possible, més les revetlles i algunes activitats que van paral·leles a la part festiva”. El pressupost de les festes majors d’un poble com Esparreguera, per exemple, que té al voltant de 21.800 habitants -prop d’un 15% dels de Tarragona- era aquest any de més de 100.000€. El que destinava l’Ajuntament de Barcelona fa ja sis anys, al 2012, a les festes d’un dels seus barris més emblemàtics, Gràcia, amb prop d’un terç dels habitants de la capital del Tarragonès, era de 183.000€.

La iMAGInada és una associació sociocultural que reivindica un oci alternatiu i col·laboratiu i que organitza al voltant d’un terç de les activitats del programa de Sant Magí d’aquest any, amb concerts, xerrades de conscienciació, mercat i tallers diversos. Ajuda així a ampliar la diversitat de l’oferta: “El públic més jove pot anar als concerts de la iMAGInada, que a més són grups emergents, el públic que li agrada més el rockabilly, tens el Daniel Nel·lo, a la Capsa de Música, i el públic que li pugui agradar música més tranquil·la té el Sergio Dalma, i si vols música més de ball tens el Ricky Martin. I si t’agrada la dansa, tens a la Sara Baras, o si t’agrada la música clàssica, tens a l’Ara Malikian. Per tant, jo crec que és una oferta molt diversa”, desgrana la Consellera Floria.

Sobre les queixes del veïns de la Part Alta pel soroll durant les festes, tant de Sant Magí com de Santa Tecla, la responsable de Cultura, Festes i Patrimoni Històric de l’Ajuntament, explica: “Quan ho fas tot a la Part Alta, la gent es queixa, quan ho descentralitzes, la gent també es queixa. Per tant, al final el que es tracta és de buscar un equilibri. El que hem fet en els darrers anys és una descentralització de la festa, no només de Sant Magí, també de Sant Tecla”. Durant aquestes festes de Sant Magí hi haurà actes fora del centre i la Part Alta a Sant Pere i Sant Pau -al local de la colla castellera-, i al Serrallo, a banda dels concerts de pagament a la Tarraco Arena Plaça, el que representa aproximadament un 5% del total d’activitats.

“LES INFRAESTRUCTURES ESPORTIVES NO ES FARAN SERVIR ENCARA. LA CONSELLERA ANUNCIA QUE SÍ QUE S’UTILITZARAN PER SANTA TECLA”

“Fem uns acords de convivència, amb uns horaris…Per exemple, si una entitat vol organitzar un vermut ha d’acabar a una hora determinada”, prossegueix Begoña Floria. “A Sant Magí la concentració de dies és més curta, però en tot cas hem aconseguit els darrers anys un repartiment bastant interessant per evitar pressió a la Part Alta. Al final Tarragona és complexa en aquest sentit”. I destaca que aquesta complexitat no és un fet comú a la majoria de ciutats, perquè Tarragona té un tret distintiu: “tenim un urbanisme molt més divers. Les ciutats habitualment són més compactes, van d’un centre cap a fora, però a Tarragona es van crear tota una sèrie de barris als anys 60 i unes urbanitzacions, que fan que entre Bonavista i Ferran tinguis 15km, més o menys, i entre el Serrallo i Sant Salvador tinguis 5,5km. I que tinguis un barri com Sant Pere i Sant Pau igual de gran que Salou a l’hivern. Per tant, tens petites ciutats dins de la ciutat, que fan que la ciutat sigui més complexa i també a l’hora de l’organització de les festes”, detalla la Consellera.

A més, aquest any la celebració té lloc poc més d’un mes després de la cloenda dels Jocs Mediterranis, però les infraestructures esportives no es faran servir encara. La Consellera anuncia que sí que s’utilitzaran per Santa Tecla, celebraran “el concert de l’Orquesta Mondragón el dimecres 19 de setembre a l’Anella”.