Tarragona democratitza els gegants

L’Ajuntament impulsa Fes-te la festa, una iniciativa que pretén agrupar els gegants no tradicionals, fets per entitats i particulars

Text: Rafa Marrasé. Fotos: Pierre Grubius

L’augment imparable de nous gegants a la ciutat de Tarragona ha comportat que l’Ajuntament hagi decidit crear un nou acte durant les festes de Santa Tecla per donar cabuda a tots ells. De fet, els gegants ja tenien el seu propi espai a l’Arrencada, un acte immediatament posterior al pregó i que es fa el dia 21 de setembre a les 19.30 h des de la Plaça de la Font. Enguany, però, arrenca una nova iniciativa, Fes-te la festa, que pretén recollir totes les propostes de gegants que fan les entitats i els particulars. «L’Arrencada s’havia massificat. Has de pensar que històricament només hi havia els gegants històrics, és a dir, els negritos, els moros i els vells. Ara hi ha més de 30 parelles», diu Joan Adserà, geganter i aliguer i membre d’una comissió creada per l’Ajuntament per tal de reordenar aquest sector geganter a la ciutat i que s’anomena Comissió de Treball per a l’Arrencada de Gegants. «Ens va trucar l’Ajuntament l’estiu passat, el 2016, i ens va convocar per consultar-nos com vèiem el panorama geganter a la ciutat. S’ha de tenir en compte que inicialment hi havia els gegants que ha anomenat Joan anteriorment, els històrics, però a poc a poc es van anar fent més. Cada barri té els seus i de seguida moltes entitats també en van fer. D’entrada, el Seguici era més una desfilada gegantera que una altra cosa, per això es va posar en marxa l’Arrencada de gegants. Ara, però, cal anar un pas més enllà i crear un espai propi per a gegants que no tenen les característiques o virtuts dels més tradicionals», explica Alfredo González, veterà geganter tarragoní.

«Ara, però, cal anar un pas més enllà i crear un espai propi per a gegants que no tenen les característiques o virtuts dels més tradicionals»

DSC_9319De fet, l’Arrencada, amb més de 25 anys d’història, s’ha convertit en una mena de calaix de sastre de gegants. Als històrics i alguns molt ben treballats, sovint fets per mestres geganters, autèntics escultors de la matèria, s’han unit altres peces que, amb tota la bona voluntat del món i una gran il·lusió, han representat entitats i centres educatius. «Cada entitat, evidentment, pensa que el seu gegant és el millor, només faltaria, però sí que és veritat que en alguns casos podríem dir que els gegants són millorables. Tant a l’hora de fer l’estructura, com l’escultura o el vestit. Nosaltres no volem apartar ningú de la festa i per això s’ha proposat aquesta iniciativa, on tothom pot participar independentment de la qualitat del seu gegant», diu González. «Es tracta de dignificar l’Arrencada tal com es va fer en el seu moment amb el Seguici. Normalment els gegants representen una zona de la ciutat i una festivitat, com els dels barris, però ara hi ha molts que són d’entitats i que estan fets amb materials de poca durada. Amb Fes-te la festa allò que volem és que tothom que vulgui participar havent fet un gegant, pugui fer-ho, i deixar l’arrencada pels gegants, diguem-ne, de més qualitat», diu Adserà. Juntament amb Adserà i González, la comissió està formada per Salvador Fa, Oriol Nicolau i Dani Porta.

Segons expliquen aquests dos experts, aquest sistema que ara es vol implantar a la ciutat, ja funciona de fa temps en altres llocs com Mataró, on fa trenta anys que es fa una cosa similar i que s’anomena Gegantada, on participen totes les escoles del municipi. «Això acabarà passant aquí. Nosaltres vam començar a parlar amb les diferents entitats després de les festes de Santa Tecla de l’any passat i l’acollida de la proposta va ser, en general, molt bona. De fet, va ser l’escola del Serrallo qui ens va obrir els ulls. Nosaltres demanàvem que els gegants es milloressin per tal que l’Arrencada lluís com Déu mana, però clar, això suposa una inversió important en molts casos. Des de l’escola del Serrallo ens van dir que ells no tenien possibilitats de fer-ho i van proposar si es podia fer un acte on ells poguessin sortir», diu Adserà. Així enguany totes les entitats que ja tenen fet un gegant, podran triar en quin acte volen sortir, si a l’Arrencada o a Fes-te la festa, només poden sortir en un. L’any vinent, però, serà aquesta comissió que, un cop avaluat cada gegant, decidirà on ha de participar. «Avaluarem una mica tot allò que hem comentat abans: la qualitat dels materials, el treball escultòric, el vestit, tot. Aquells que considerem que no es troben al mateix nivell dels millors, hauran de sortir a Fes-te la festa i els altres podran participar en l’Arrencada», diu González. En cas que els gegants siguin nous d’aquest any, seran els membres de la comissió que decidiran on han de sortir.

«Avaluarem una mica tot allò que hem comentat abans: la qualitat dels materials, el treball escultòric, el vestit, tot. Aquells que considerem que no es troben al mateix nivell dels millors, hauran de sortir a Fes-te la festa i els altres podran participar en l’Arrencada»

DSC_9303Aquesta iniciativa, Fes-te la festa, és hereva, en certa manera, d’una activitat que fan cada Santa Tecla els Chargrossos amb el seu Nino-nano. Aquesta associació proposa que tothom pugui fer-se el seu propi capgròs de les festes. «A Fes-te la festa podrà venir tothom que hagi fet un gegant o un gegantó. Des d’entitats a particulars, serà una bona desfilada. Al començament pensem que passarà com la rua petita de Carnaval, on els primers anys no hi havia massa participació però que ara és tot un èxit. Estem convençuts que, fent-ho així, molta gent decidirà participar i serà una bona mostra del talent dels tarragonins a l’hora de dissenyar i construir els seus propis gegants», explica Alfredo González. Ambdós expliquen que fins ara no hi havia cap norma per poder participar en l’Arrencada de gegants, simplement omplir una fitxa i prou. «Amb el temps l’Arrencada s’havia desvirtuat una mica. Hi participava tothom que volia, des d’escoles, esplais, etc. Amb aquesta iniciativa tothom podrà formar part de les festes amb els seus gegants i cada acte tindrà la seva pròpia identitat i personalitat», diu González.

La música

En un intent d’homogeneïtzar el món geganter de la ciutat, la música ha estat un dels pilars importants en tot aquest tema. «Cada parella de gegants o gegant sol que venia ho feia amb una música diferent. Així, a l’Arrencada es podia escoltar des d’una xaranga fins a música de percussió. De tot. Amb els gegants la música que hi va és la tradicional, és a dir, gralla i timbal. Un dels membres de la comissió, Oriol Nicolau, és professional del món de la música i això ho va tenir clar des del començament. És obligatori que cada gegant porti la seva música i si no tenen gralles, l’Ajuntament els hi facilitarà», diu Alfredo González, que també remarca el fet de la quantitat de persones al voltant dels gegants: «El més normal és que cada gegant o cada parella vagi acompanyat d’entre 10 i 15 persones, però ens hem trobat casos a l’Arrencada de més de 50 persones i això no pot ser perquè no es tracta d’una rua de Carnaval. Amb la música passava el mateix: algunes escoles els gegants eren portats pels pares i els nens, tots en massa, amb timbals, i les gralles no s’escoltaven. S’ha d’unificar aquest assumpte i per això hi hem treballat».

Així, la comitiva de Fes-te la festa l’encapçalaran els gegants de les entitats, després els del Nino-nano i finalment els particulars. «La idea que ha de quedar clara és que no prohibim a ningú participar en la festa, sinó millorar el seu gegant. Les entitats ens poden consultar allò que vulguin per a millorar el seu gegant i nosaltres ho farem encantats», conclouen ambdós geganters. Fes-te la festa es farà el dia 16 de setembre a les 11.30 h del migdia al Passeig de les Palmeres i la comitiva recorrerà la Rambla fins a l’edifici de l’antic Banc d’Espanya.