NEIX LA GEGANTA FRIDA

La Festa Major de Santa Tecla 2018 serà recordada a Tarragona pel feliç naixement d’una nova geganta que s’incorporarà a tota la munió de gegants, nanos i bestiari fantàstic de la ciutat. Us presentem la Frida

Text Roser Pros-Roca. Fotos Pierre Grubius

El Pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona és ple de gom a gom. Entre el públic s’ha generat una gran expectació per veure com és i quines característiques té la primera geganta adaptada de la ciutat. Només se’n coneix el nom: Frida, nom que immediatament evoca a la pintora mexicana Frida Khalo. La incògnita es manté fins al darrer moment.

Aquest acte de presentació està pensat perquè tothom en pugui gaudir, sigui quina sigui la seva condició, tant per persones que pateixen algun tipus de minusvalidesa com per a les que no. Per tant, la primera filera del públic s’omple de persones que necessiten cadira de rodes, crosses o que pateixen algun tipus de deficiència intel·lectual o sensitiva. Tots ells i elles llueixen samarretes en les que es pot llegir el lema Festa per a tothom. L’emoció es respira en l’ambient mentre la Frida espera, tapada sota un llençol blanc, que arribi el moment de la seva descoberta.

LA PRIMERA FILERA DEL PÚBLIC S’OMPLE DE PERSONES QUE NECESSITEN CADIRA DE RODES, CROSSES O QUE PATEIXEN ALGUN TIPUS DE DEFICIÈNCIA INTEL·LECTUAL O SENSITIVA

La Frida no està sola en aquest moment, perquè tot acte de bateig demana uns bons padrins. L’acompanyen el gegant Martí de Premià de Mar i el gegantó Rafael. El Martí també és un gegant adaptat. Representa un pagès de Premià que va lluitar contra els pirates berbers que assetjaven la costa entre els segles XVI i XVIII i que té la seva fama ben guanyada perquè va ser valent, aguerrit i va plantar cara a totes les dificultats. Per altra banda, el gegantó Rafael pertany a l’escola Sant Rafael de la Diputació de Tarragona i és una representació de l’arcàngel que dóna nom al centre, al qual assisteixen persones amb discapacitat intel·lectual.

UNA SANTA TECLA INCLUSIVA I PER A TOTHOM

La geganta Frida és especial en tots els sentits. A diferència dels gegants tradicionals va sobre rodes i la seva adaptació arriba al punt de disposar d’un mecanisme que pot anar acollat a una cadira de rodes per tal que qualsevol persona, sigui quina sigui la seva condició física, pugui portar-la i participar de la festa en el sentit més inclusiu de la paraula, perquè la Frida fa que desapareguin les traves i barreres físiques que es poden presentar a l’hora de moure i fer ballar un gegant. La segona funció que compleix és la visibilització del col·lectiu de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, creant llaços d’empatia i de simpatia i permetent a tothom participar en igualtat de condicions en la Santa Tecla més completa que s’ha celebrat fins ara.

A DIFERÈNCIA DELS GEGANTS TRADICIONALS VA SOBRE RODES I LA SEVA ADAPTACIÓ ARRIBA AL PUNT DE DISPOSAR D’UN MECANISME QUE POT ANAR ACOLLAT A UNA CADIRA DE RODES

El programa Festa per a Tothom està implantat a Tarragona des de l’any 2001 amb el suport de l’Ajuntament de la ciutat i de Dow Chemical, empresa que ha patrocinat la geganta Frida i que sol estar present en els principals moviments inclusius i de sensibilització envers la ciutadania amb minusvalidesa que es porten a terme a Tarragona, juntament amb un nombrós grup de voluntaris, la implicació dels quals també val la pena destacar enormement.

AQUESTA ÉS LA FRIDA

La geganta Frida és obra de l’escultora vilafranquina Dolors Sans, qui ha creat una imatge molt realista de la pintora mexicana Frida Khalo (Coyoacán, Ciutat de Mèxic, 1907-1954). El vestuari que porta, un vestit de tall mexicà, ha anat a càrrec de la modista Rosa Casulleras. La Frida fa 3,10m l’alçada i porta el cap guarnit amb una toia de flors. A l’esquena hi porta un mico i a la mà esquerra hi porta uns pinzells i una altra figura, al·legòrica a la cotilla que Khalo va haver de portar durant més de la meitat de la seva vida després de patir un accident que la va destrossar, amb una aparatosa fractura de columna vertebral, diverses costelles, el coll, la pelvis i una cama per onze llocs diferents. Es va haver de sotmetre a 32 operacions quirúrgiques i per tant, la seva imatge arquetípica és la del dolor. De la seva obligada postració va néixer el deliri per la pintura que va convertir a Frida Khalo en una figura de rellevància mundial i més enllà d’això, en la imatge d’una dona lluitadora, soferta, valenta, decidida, que malgrat les seves privacions físiques i les immenses dificultats que li representaven, no va donar el braç a tòrcer i es va mantenir ferma en les seves conviccions fins a la fi dels seus dies.

La geganta Frida vol representar tot això: les ganes de superació i el desig de participar i de passar-ho bé en unes festes com les de Santa Tecla, pensades també per a tothom.