Fundació Global Nature

Mare Terra Fundació Mediterrània ajorna els premis Ones 2020 fins al setembre, però n’anuncia els onze guardonats a distància

Per Jesús Jordi Pinatella

“Ja és mala sort. Després de 26 edicions, la d’enguany coincidia, per primera vegada, amb el Dia Mundial del Medi Ambient, però ens hem hagut d’adaptar.” Ángel Juárez, president de Mare Terra Fundació Mediterrània, lamenta que la crisi del coronavirus hagi afectat de ple l’acte de lliurament dels premis Ones, que cada any organitza l’ONG tarragonina. Sempre ho han fet al voltant del 5 de juny, dia emblemàtic per a totes les entitats que lluiten per la sostenibilitat i el respecte per la natura, però aquest any l’esdeveniment s’ha d’ajornar fins al setembre. El dia 18 és, de moment, la data reservada. Tot i això, per no fer més llarga l’espera, Mare Terra ha volgut anunciar els onze guardonats, que reben així un reconeixement a la seva trajectòria en favor del medi ambient i els drets humans, a través d’una roda de premsa telemàtica en un dia de Sant Jordi confinat, amb la presència virtual de representants de l’ajuntament de Tarragona, el Consell Comarcal del Tarragonès, la Diputació i el Port, col·laboradors de l’esdeveniment. Noves eines tecnològiques per superar les inclemències d’uns temps complicats.

L’extensa llista de guardonats l’encapçala el pianista cubà i reconegut pedagog Cecilio Tieles, que rep el reconeixement de la RIET, la Xarxa Internacional d’Escriptors per la Terra, aquest any sota el nom d’Ernesto Cardenal en memòria del president honorífic de l’entitat. De Cecilio Tieles es valora la labor artística i de difusió de la música iberoamericana.

Jon Sistiaga

El periodista Jon Sistiaga, especialitzat en el treball en països en conflicte, rep el reconeixement Difusió i Sensibilització per, en paraules de l’organització, “jugar-se la vida en honor de la veritat”. El Port de Tarragona atorga el reconeixement Mediterrani-Atlàntic, que aquesta vegada és per a Grethel Aguilar, líder mediambiental llatinoamericana que actualment presideix la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. Un altre dels premis és la Menció Especial Mare Terra, que enguany és per a la lluitadora d’Afganistan Nadia Ghulam, que va transgredir les normes del règim talibà i que avui en dia explica com és la realitat del seu país a través de la literatura. L’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors de la Universitat Rovira i Virgili, presidit per la tarragonina Neus Roig, rep el reconeixement Mare Terra per la seva investigació sobre la trama de robatoris i vendes de nadons.

El músic cubà Cecilio Tieles, el periodista Jon Sistiaga, l’ADT, l’ajuntament de Vila-seca i la Fundació Global Nature estan entre els guardonats

José María Galán

El Consell Comarcal del Tarragonès s’afegeix per primera vegada a l’acte per atorgar el reconeixement Defensa del Patrimoni Natural a la Fundació Global Nature, que lluita per la conservació de la natura a l’estat, implicant polítics i administracions. Per a l’Associació Deportiva de Torreforta (ADT) és el reconeixement Foca Mediterrània, amb el qual es valora la defensa que fa de valors que van més enllà de l’esport. La Menció Especial Foca Mediterrània, que atorga la Diputació de Tarragona, és per l’anella verda de la badia de Santander, un projecte de gran valor ecològic, amb un component important d’educació ambiental, que Ángel Juárez, segons assegura, voldria per al litoral tarragoní. L’ajuntament de Vila-seca també està entre els guardonats, ja que se li reconeix la labor en matèria de recollida selectiva a través del premi Siracusa. Per últim els guardons que lliuren el diari digital ecoticias.com i el programa de Radio 3 el Bosque Habitado són, respectivament, per a les fires BioCultura de l’associació Vida Sana i per a José María Galán, que treballa contra el tràfic il·legal d’animals a l’Àfrica.

Lliurament dels Premis Ones 2019

La intenció és celebrar l’acte de lliurament el 18 de setembre el teatre Metropol, sempre i quan l’evolució del coronavirus no ho espatlli

La intenció de Mare Terra Fundació Mediterrània és celebrar l’acte de lliurament dels premis el 18 de setembre al Teatre Metropol, i per això ja el tenen reservat. De totes maneres, són conscients que, ara mateix, no es pot assegurar que per aquelles dates ja estiguin totalment permesos els actes multitudinaris, tal i com ha subratllat el tinent d’alcalde del consistori tarragoní Jordi Fortuny: “No sabem què passarà ni com estarem al setembre, de moment hi ha incertesa. De fet, nosaltres treballem amb molts escenaris sobre la taula.” En qualsevol cas, tant l’ajuntament com la resta d’administracions garanteixen el suport a Mare Terra i el seu president, Ángel Juárez, busca la lectura positiva de la crisi: “El que està succeint demostra que el factor humà és clau en el canvi climàtic, només cal veure com aquests dies està disminuint la contaminació. Potser tot això permetrà que recuperem coses que havíem perdut.”