El Calendari dels Pagesos, el refranyer popular, les ‘cabañuelas’… tot són mètodes (poc científics) de predir el temps. Però la tradició no s’ha de perdre.

Per Roser Pros-Roca

El mític Calendari dels Pagesos, un dels més antics i populars

Són nombroses les obres d’escriptors, científics i filòsofs dedicades a les prediccions meteorològiques. Aristòtil per exemple, va compilar les seves observacions a Meteorològica, l’any 340 aC., perquè amb el tema del temps no s’hi val fer bromes. Saber quin temps faria d’una forma més o menys fiable, era fonamental per tal d’assegurar les collites i els treballs que es feien al defora. Distintes civilitzacions antigues, van dedicar-se a buscar a la natura, alguns patrons que a base de repeticions, els permetessin predir la meteorologia més imminent pel que fa als canvis atmosfèrics, la intensitat i direcció del vent, les tempestes i pedregades que podien afectar-los. Però és clar, les observacions i la seva translació a la realitat immediata no sempre coincidia, perquè els mètodes que utilitzaven no eren exactament fiables. Avui dia, gràcies als avenços tecnològics, els models, els càlculs, totes les previsions meteorològiques que es posen a disposició del gran públic a diari, són infinitament més fidedignes i científiques que els mètodes tradicionals. Tot i així i com a curiositat, aquí en teniu alguns.
EL CALENDARI DELS PAGESOS I EL REFRANYER POPULAR: LA METEOROLOGIA FOLKLÒRICA
El refranyer popular parla molt sovint de meteorologia i de la previsió del temps i ho fa a partir de la repetició de circumstàncies que donen un mateix resultat. Per exemple: “Cel rogent, pluja o vent”, “Rotllo a la lluna, senyal de pluja”, “Cel de rajoletes, aigua a les bassetes”, “Tota la pluja perduda, per Sant Miquel és vinguda”, o el popularíssim “Si la Candelera riu el fred és viu i si la Candelera plora el fred és fora”. Si comencem amb el refranyer no acabarem perquè tots els refranys són certs en algun moment, a la seva manera i a curt termini.

MOLTES D’AQUESTES DITES POPULARS ESTAN RECOLLIDES AL CALENDARI DELS PAGESOS, LA PUBLICACIÓ EN CATALÀ QUE S’EDITA DES DEL 1861

Moltes d’aquestes dites populars estan recollides al Calendari dels Pagesos, la publicació en català que s’edita des del 1861. És un almanac organitzat per mesos que informa de les fases de la lluna, les hores de sol, els eclipsis previstos, el santoral, el refranyer meteorològic i ofereix consells de quines són les feines agrícoles i ramaderes que cal fer a cada moment i quin és el millor moment per fer-les. Té el seu germà bessó en el Calendari de l’Ermità del Pirineu, un altre almanac vuitcentista, que conté informació sobre la climatologia i també ofereix informació astronòmica, les dates de celebració de les festes majors, les fires i els mercats agrícoles i ramaders de Catalunya, Andorra i les Illes Balears, així com també alguns apunts literaris de caràcter molt popular.
A Espanya editen el Calendario Zaragozano, que inclou informació de tot l’Estat. Ara bé, com s’ho feien els autors dels almanacs per fer la recopilació de les dades climatològiques que publicaven? Doncs a través de la saviesa popular i d’alguns mètodes prou curiosos, com el Calendari de la Ceba.

EL CALENDARI DE LA CEBA
Es creu que el 31 de desembre és el dia clau per preparar el calendari de la ceba. Es tracta de separar les primeres 12 capes d’una ceba, que representen els dotze mesos de l’any següent. Es col·loca cada capa en un plat amb una cullerada de sal al damunt i es deixa reposar tota la nit que va del 31 de desembre a l’1 de gener i el matí següent s’observen les capes de ceba. Aquelles capes que estan més humides i al plat hi hagi líquid, indiquen mesos plujosos i si les capes continuen intactes, indiquen mesos secs. Està clar que científicament aquest calendari no té cap mena de validesa, però com a curiositat no està malament. Avui dia encara es practica a alguns llocs rurals del Pirineu aragonès i de Catalunya.

LES CABAÑUELAS
Heus aquí un altre mètode de predicció meteorològica extraordinari i fortament arrelat a alguns punts d’Espanya, conegut també com “els comptes de Salomó”, que es porten a terme al mes d’agost. Es tracta d’un mètode de previsió que s’aplica amb una certa fiabilitat a un microclima o a una zona que no superi la cinquantena de quilòmetres a la rodona.
Les cabañuelas són l’observació del comportament de la natura durant el mes d’agost. De l’1 al 25 d’agost, durant les 24 hores del dia, i amb dos cicles marcats. Un correspon a les cabañuelas d’anada (de l’1 al 13), i l’altre a les de tornada (del 14 al 25).

LES CABAÑUELAS SÓN L’OBSERVACIÓ DEL COMPORTAMENT DE LA NATURA DURANT EL MES D’AGOST


A les cabañuelas d’anada, s’avaluen els 12 primers dies d’agost, perquè se suposa que indiquen el clima que tindrem en els dotze mesos de l’any. L’1 d’agost indicarà el temps del gener següent, el dos d’agost el de febrer, el 3 d’agost el de març i així successivament. Per exemple, si el dia 2 d’agost plou, el mes de febrer serà humit i plujós. I si el dia 3 fa vent, així serà també el mes de març següent. Per altra banda, les cabañuelas de tornada es comencen a comptar a partir del 13 d’agost i serveixen per predir el temps dels mesos en ordre descendent. És a dir, el 13 d’agost serà el temps de desembre, el 14 el novembre, el 15 l’octubre, etc. A partir del dia 25 fins al 30 d’agost representa els mesos de gener i febrer, el 26 equival als mesos de març i abril, etc. Finalment, el dia 31 es divideix en intervals de dues hores en ordre descendent, des de les 12 a les 2 és el mes de desembre, de les 2 a les 4 el de novembre i així fins a completar els mesos de l’any.
Un cop passats els 31 dies es fa una mitja. El resultat indicarà el clima del mes en qüestió que volem conèixer. Per exemple, per predir el clima del mes de gener caldrà tenir en compte el temps que va fer l’1 d’agost, afegir-hi el que fa fer el 23 i entre les 8 i les 10 hores de la nit del 31. És complicat, certament, però com a curiositat no deixa de tenir el seu interès, a banda de poder fer un seguiment al llarg de tot l’any per verificar fins a quin punt les cabañuelas han o no encertat la seva predicció.
Naturalment el mètode més precís és el que ofereixen cada dia als mitjans de comunicació els professionals del temps i si aquests diuen que plourà, ja podeu córrer a treure la roba estesa.