Façana principal del Mas Miró a Mont-roig del Camp. Foto: Fundació Mas Miró

Mas Miró será una realitat aquest proper abril

El projecte per convertir l’espai en un centre per a visitants inclou dues fases, la primera de les quals es desenvolupa segons els terminis previstos

Marc Busquets

Elena Juncosa és la directora de la Fundació Mas Miró.Foto: Cedida
Elena Juncosa és la directora de la Fundació Mas Miró.Foto: Cedida

El passat mes de juny de 2017 es va donar a conèixer que Mas Miró, a Mont-roig del Camp, obrirà les seves portes als visitants aquest proper mes d’abril. La masia, vinculada al procés creatiu del pintor, és objecte actualment d’una sèrie de treballs d’adequació que van “segons els terminis previstos”per convertir-se en un espai museístic. En representació de la Fundació que gestiona l’equipament, Elena Juncosa apunta, això sí, que les obres s’han dividit en dues fases. La primera, en execució i a la recta final, permetrà un cop enllestida atendre grups concertats i amb guia. La segona, encara en estudi, contempla altres actuacions que recuperaran Mas Miró i el convertiran, a la llarga, “en un indret per conèixer la figura de l’artista” però també en un complex polivalent en què podran celebrar-se reunions i activitats culturals diverses. El pressupost dels treballs inclosos en aquesta primera fase ascendeix als 400.00 euros. El Mas Miró, adquirit per la família de l’artista l’any 1911, va ser una de les cases on el pintor va passar llargues estades al llarg de 65 anys. De fet, el recinte va quedar immortalitzat a ‘La masia’, una pintura a l’oli feta entre 1921 i 1922, que el propi Miró va definir com una peça clau en la seva carrera.

El taller de l’artista, a punt

A l’horitzó, hi apareix la data del 20 d’abril. Té una elevada càrrega simbòlica, ja que es tracta del 125è aniversari del naixement Joan Miró. Acabada la primera fase de les tasques que s’hi estan fent, Juncosa detalla que “l’exterior de la finca estarà acondicionat, i també podrà visitar-se el taller de Miró”, fet construir a la dècada dels 40 i que podrà veure’s “tal i com ell el va deixar, el 1976, amb tots els detalls”. A banda, l’antic galliner s’ha reconvertit en els serveis i l’antic corral “serà un espai al qual podrem donar molts usos” i que comptarà amb la recepció, una zona de descans, i un espai per atendre grups i fer-hi activitats lligades a la Fundació. L’espai també podrà llogar-se, sempre per a dur-hi terme esdeveniments “coherents amb la missió de l’entitat”, revela Juncosa.

El Mas Miró, adquirit per la família de l’artista l’any 1911, va ser una de les cases on el pintor va passar llargues estades al llarg de 65 anys

L’objectiu d’aquesta obertura inicial és “consolidar el projecte”. En un principi aquest va analitzar la globalitat de les modificacions que calia fer al mas, “però el context ens ha fet replantejar-nos les coses”, admet Juncosa. “Ara per ara s’està mirant com gestionar l’equipament a través d’un pla d’actuacions a cinc anys vista. Tot plegat s’ha hagut de reformular i atacar per fases perquè de cop era complicat”, detalla.

'La Masia' (1921-1922). Oli de Joan Miró que representa el Mas Miró
‘La Masia’ (1921-1922). Oli de Joan Miró que representa el Mas Miró

A banda, i en paral·lel als últims treballs abans de l’obertura a l’abril, la Fundació segueix treballant a la recerca de nous inversors ja de cara a la següent fase dels treballs. El principal obstacle, com sempre, “és el finançament”. “La implicació de l’administració, per part de la Diputació, la Generalitat i l’Estat és d’agrair, però a la fundació ens agradaria que tot anés més enllà de les aportacions puntuals i hi hagués un vincle més estret”, demana Juncosa. La formació d’un nou govern a la Generalitat, a més, és esperada amb la voluntat que l’ens entri de manera estable a la junta del patronat del Mas Miró.

També és part de la Fundació la secretaria d’Estat de Turisme, que s’hi va incorporar com a patró el juny de 2016 a partir d’un protocol de col·laboració pel qual ha aportat 200.000 euros al projecte. La família de Miró s’hi ha compromès des de bon principi i hi ha destinat 750.000 euros. Al seu torn, la Generalitat ha subvencionat el projecte amb uns 150.000 euros (cal destacar que el Mas Miró és Bé Cultural d’Interès Nacional) i la Diputació de Tarragona hi aporta 30.000 euros a l’any).

Per tot plegat, la Fundació es planteja aquesta primera etapa d’obertura al públic “com una prova”. No s’ha fet una previsió del nombre de persones que podran visitar el centre, tal com assenyala Juncosa. “Sabem que no hi podrem tenir molta gent, però ens satisfà tenir interès de molta altra que ens ha estat preguntat quan obrirem, o com van les obres”, diu.

Cultiu ecològic

Per tant, aquesta inauguració parcial està dissenyada també des d’un punt de vista pràctic, és a dir, que “un cop el centre es pugui visitar sabrem quina demanda hi ha i això ens facilitarà reajustar-nos a les necessitats que hi hagi”, fa constar Juncosa. La segona fase dels treballs i del disseny de Mas Miró “la tenim al cap, però cal ser prudents i esperar un temps per avaluar l’acollida de la primera”. “La prioritat és consolidar el projecte i, més endavant, poder obrir tota la casa”, avança.

A finals del passat mes d’agost, els treballs van centrar-se en la millora de l’entorn de la finca de la propietat, d’unes 10 hectàrees. “Es tractava d’un aspecte clau del nostre projecte. La terra va tenir una gran importància en la trajectòria de Miró, i volíem recuperar-la”, subratlla.

L’extensió dels terrenys del mas s’ha vist reduïda pel pas de l’autovia A-7 a tocar, “i amb això volíem recuperar una mica el paisatge”. Per aquest motiu, es van replantar arbres i plantes a través del cultiu ecològic, amb vistes a poder fer de Mas Miró “un equipament cultural atractiu”, conclou Juncosa.