L’èxit de la campanya Llibreries Obertes, amb uns quants establiments del Camp de Tarragona, compensa l’ajornament de Sant Jordi, i iniciatives com la de la Sala Trono, la dels fotògrafs del col·lectiu Photo Km 0 i les visites virtuals a la Tàrraco romana permeten continuar gaudint d’activitats culturals des de casa

Per Jesús Jordi Pinatella

Les llibreries, els teatres, els museus i els monuments estan buits, aquests dies. Amb la gent confinada a casa, el sector cultural s’ha hagut de reinventar per mantenir viva la flama i perquè la població continuï tenint accés a la cultura. Un dels sectors més tocats per la crisi del coronavirus és la dels llibreters, bàsicament perquè la seva gran diada, Sant Jordi, ha estat aplaçada fins al juliol. El gremi, però, no s’ha donat per vençut i ha ideat una iniciativa per tal que el mercat del llibre es continuï movent. Es tracta de la campanya Llibreries Obertes, ideada per la cooperativa Som i l’agència Mortensen i que des del 18 d’abril compta amb l’impuls d’Òmnium Cultural, que és el que permet que les llibreries rebin el cent per cent de l’import de les vendes, que els suposen una injecció directa i immediata de liquiditat. A més, hi ha la possibilitat d’arrodonir el preu a l’alça per col·laborar amb programes d’emergència social. Els compradors que ho desitgin poden adquirir llibres a través del portal de Llibreries Obertes, assignar-los a una llibreria i, un cop passat el confinament, els podran passar a recollir a l’establiment escollit.

Llibreria La Capona
Llibreria La Capona

En total, són unes 450 les llibreries d’arreu dels Països Catalans que s’han unit a la iniciativa, en què ja s’han superat amb escreix els 20.000 llibres venuts. Entre aquestes llibreries hi ha les tarragonines Adserà i La Capona, i les reusenques Galatea, Gaudí i Araceli, a més d’Abacus. A part, totes ells mantenen la possibilitat de comprar directament a les seves pàgines web i, de fet, algunes d’elles, com la Gaudí i l’Adserà, poden portar el llibre comprat a casa, per bé que demanen fer-ho amb responsabilitat. La Galatea, per la seva banda, envia un xec regal a bescanviar pel llibre quan s’acabi el confinament. L’objectiu de totes elles és que els ciutadans no tinguin excuses per continuar comprant llibres a les llibreries i que no ho facin a través de les grans companyies de comerç electrònic, com ara Amazon, que amb la pandèmia està experimentant un gran augment del volum de negoci.

Llibreries Obertes, que ha superat els 20.000 llibres venuts, suposa una injecció econòmica clau per a botigues com ara l’Adserà, la Capona, la Galatea i la Gaudí

La Trono a casa
La Trono a casa

Que el teatre “és un bé de primera necessitat” és el que reivindiquen els responsables de la tarragonina Sala Trono, i per aquesta raó estan portant a terme amb èxit la iniciativa #laTronoacasa, amb la qual han anat penjant al seu canal de youtube unes quantes obres de teatre. Les últimes, les que estaran disponibles aquest proper cap de setmana, són Una altra nit, a partir del divendres 24 d’abril; La marató de Nova York, a partir del dissabte 25, i You say tomato, des del diumenge 26. Els responsables de la Sala Trono, contents amb la resposta que ha tingut la iniciativa, tot i que recorden que és a les sales de teatre on s’han de veure aquestes obres, han superat les 10.000 visualitzacions amb les onze obres disponibles fins ara. Amb les tres últimes obres que penjaran en seran catorze, i donaran per acabada una temporada del tot atípica.

Finalment es podran veure a través de youtube catorze obres de teatre de la Sala Trono, que fins ara han tingut més de 10.000 visualitzacions

Sense deixar el teatre, l’editorial tarragonina Arola Editors ha posat a disposició dels ciutadans al voltant de seixanta llibres d’obres de teatre en línia, els que han editat conjuntament amb el Teatre Nacional de Catalunya. És a la web del TNC on estan disponibles, de manera gratuïta, tots aquests clàssics del teatre, amb obres, entre d’altres, de Rodoreda, Benet i Jornet, Molière, Shakespeare, Txèkhov i García Lorca.

Amfiteatre – Manel R. Granell

El patrimoni tarragoní tampoc no es vol quedar sense qui el gaudeixi, encara que sigui de manera virtual. L’ajuntament de Tarragona i el Patronat de Turisme han ideat la iniciativa Visita’ns des de casa, que permet, a través del web de Tarragona Turisme, passejar pels llocs amb més valor històric de la ciutat. Així, es poden fer visites virtuals als diferents espais del Museu d’Història de Tarragona, com ara el circ romà, el pretori, l’amfiteatre, el passeig Arqueològic, la casa Castellarnau i la casa Canals. També hi ha la possibilitat de fer un recorregut virtual en tres dimensions, a través de Tarraco 360º, pels monuments Patrimoni de la Humanitat de Tarragona i rodalies. L’aplicació Imageen Tarraco, a més, permet fer un viatge en el temps, des de la Tarragona actual fins a la ciutat romana de fa dos mil·lennis. També es poden fer visites virtuals al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, al Museu d’Art Modern i al Museu del Port.

Els fotògrafs tarragonins documenten el dia a dia del seu confinament mentre reflexionen sobre la fragilitat dels éssers humans

Photo Km 0
Photo Km 0

Literatura, teatre, patrimoni… i també fotografia. I és que els fotògrafs tarragonins es reivindiquen en temps de confinament, i ho fan a través del projecte “Límits”, impulsat pel col·lectiu Photo Km 0. Des de finals de març, els fotògrafs d’aquest col·lectiu, i d’altres de convidats, van desvelant petits fragments del seu dia a dia, des del seu confinament a causa del coronavirus. L’objectiu és “documentar un moment històric a partir del mateix habitatge de cada fotògraf, trencant la barrera íntima de la llar i mostrant com es viu el confinament real, i reflexionar sobre la fragilitat com a éssers humans”. El col·lectiu de fotògrafs tarragonins espera que la pandèmia del coronavirus sigui “un exemple de col·laboració global per vèncer altres desafiaments de la humanitat: la desigualtat, els canvis climàtics, la intolerància, el racisme i les seves polítiques d’exclusió”. La iniciativa no es posa una data d’acabament, ja que s’anirà desenvolupant en paral·lel a l’evolució, amb moltes incògnites ara mateix, del coronavirus. Les fotografies es poden veure a la web d’Estudio Perdomo, al twitter i a l’instagram del col·lectiu Photo Km 0.

L’ajuntament de Reus ha impulsat amb èxit un certamen de música en línia que espera repetir en propers caps de setmana

Per últim, la música, que també ha estat fortament tocada pel coronavirus per la suspensió de molts concerts, està també present durant el confinament, sobretot gràcies a iniciatives com la de l’ajuntament de Reus, que ha impulsat un certamen amb trenta grups vinculats a la ciutat, la música dels quals va poder-se sentir el cap de setmana passat en directe a través de la web de l’ajuntament i del seu canal de youtube. Com que n’hi ha alguns que en van quedar fora i el seguiment va ser un èxit, el consistori de Reus, que paga una quantitat de diners als artistes participants, ha avançat que la idea és repetir la iniciativa en propers caps de setmana.