Text: Rafa Marrasé

Foto: Pierre Grubius


La conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City i les càtedres de Smart City i d’Inclusió Social de la URV impulsaran el projecte Cívic Tàrraco, un procès participatiu destinat a crear un mapa d’idees sobre tres monuments Patrimoni de la Humanitat de la ciutat.
Així, a través d’una eina tecnològica digital, Messagenes, es pretén que diferents entitats i institucions de Tarragona opinin i valorin els projectes de gestió que es faran a la plaça dels Sedassos (graderies del circ romà), el Fòrum de la Colònia i el Pla Director del Circ.
D’aquesta manera, es vol donar veu a les entitats sobre el futur destinat a aquests espais que formen part del patrimoni romà de Tarragona. El Fòrum de la Colònia ha estat en el centre del debat de fa uns anys. L’Ajuntament ja va manifestar mesos enrere la voluntat d’obrir el jaciment a la ciutat, fent un parc obert i no controlant l’accés — cal recordar que gran part d’aquestes restes són restauracions modernes—. Algunes entitats, però, han manifestat el desig de dir la seva més enllà dels tres projectes escollits. Així, l’amfiteatre també seria objecte de crítica. Algunes veus s’oposen al fet que en aquest emblemàtic escenari —gran part del qual també és una restauració moderna— serveixi per acollir actes privats com enllaços matrimonials, sopars d’empresa o mítings electorals. Quan això es produeix, el monument queda tancat a les visites.
Amb aquesta eina que es presentarà en uns dies es vol consensuar les decisions referents al patrimoni, si més no, en alguns dels monuments i començar una nova etapa en què tots els actors implicats en el món del patrimoni de Tarragona puguin expressar les seves opinions i no tenir un paper de simples espectadors com fins ara.