Text: Cristina Valls

Fotos: Pierre Grubius


«Llavors vam projectar un pla el setembre de l’any passat, abans de les festes de Misericòrdia, i vam arribar a un acord amb el constructor Manel Llauradó », comença el president de l’Estol del Basilisc de Reus, Pere Latorre, qui afirma que el naixement de l’Àliga petita va aturar l’avançament del projecte. “Una vegada es va iniciar la campanya de l’Àliga petita, vam considerar des del col·lectiu que millor fer pausa amb l’empresa, perquè no podíem dur a terme dues campanyes alhora”, justifica. Així doncs, a partir de Sant Pere s’han reiniciat els preparatius de la construcció del nou element. Segons Latorre, la campanya està funcionant molt positivament, tot i que “encara ens falten uns quants recursos econòmics”. I és que el pressupost total de la construcció de l’element és de 7.470 euros, sense l’IVA inclòs, i la confecció dels vestits dels portadors té un pressupost de 5.683,85 euros.
La campanya de micromecenatge
Des de l’Estol del Basilisc de Reus, preveuen que el nou element es presenti en societat el proper 17 de setembre, a les 11 hores del matí, a la plaça del Mercadal. “A hores d’ara sabem que Manel Llauradó ja té l’element fet amb fang i els motllos ben preparats. Suposo que a mitjans d’agost ja començarà a elaborar l’estructura de fibra”, continua. La sorpresa, segons indica el portaveu del col·lectiu, també serà anunciar quins elements faran de padrins i quins convidats del territori hi haurà. Pel que fa a la campanya de micromecenatge iniciada i la rebuda dels infants i els pares, Latorre aporta que està donant molt bons resultats a nivell participatiu. “La gent vol formar part de la seva elaboració. I és que la construcció d’un altre element és molt necessari per treballar en cultura. De fet, és el més normal engrandir tot el nostre patrimoni cultural i de tradició”.
D’altra banda, Latorre xifra el total de portadors en una quinzena de joves. “Als infants més petits no els hi farem dur el basilisc petit, perquè el seu pes − entre els 20 i els 25 quilos amb 220 cm d’alçada, 103 d’amplada i 192 de llargada, sense tenir en compte les plomes− potser és massa. Per poder porta’l amb tranquil·litat, situo que la millor edat és entre els 10 i 15 anys”, detalla l’especialista. Quant a la comparació amb el Basilisc gran, Latorre, amb la maqueta a les mans, assenyala que “una de les principals diferències del petit animal mitològic és el bec més arrodonit i un somriure més dolç que no té el gran”. Segons la tradició i una de les versions existents, el basilisc neix a partir d’un ou deforme posat per un gall, fecundat per una serp i incubat per un gripau durant nou mesos. Una gran explicació pel que fa al seu aspecte: cap de gall, cua de serp i cos de gripau.