Foto: Fabián Acidres

La peculiar tronada de completes

La Tronada de Sant Pere és un element únic i immaterial i fa palès que la festa i la rauxa tornen a ser aquí. Sense deixar de banda que les seves funcions són les d’anunciar la festa i remarcar els moments més importants de la celebració, ha esdevingut en sí mateixa tot un element esperat

Cristina Valls

Es tracta d’un moment de gran intensitat i d’un acte gairebé artesanal, ja que la pirotècnia es prepara de forma manual. La seva composició parteix d’un rec de pólvora que es disposa en traçat sobre les lloses de la Mercadal i a sobre de les quals es disposen els diferents morters i trons. La figura del traçat ha canviat al llarg del temps, així ho corroboren les imatges antigues. Fa més de 300 anys que esclata al bell mig de la plaça del Mercadal i suposa el principi i la culminació de la festa. L’esclat de la tronada es pot viure el dia 24 de juny al vespre, just després de la lectura del pregó i de la crida a la festa i els dies 28 al vespre, després de la tornada del Seguici de l’ofici de Completes cap a la plaça del Mercadal, i el 29 (dia de Sant Pere) a les 11 hores abans de l’actuació de lluïment dels grups festius, i al vespre en finalitzar la processó es durà a terme la darrera tronada de les festes d’enguany.

Foto: Ajuntament de Reus
Foto: Ajuntament de Reus

Cal recordar la Tronada de la Vigília de Sant Pere de l’any passat, la qual serà sempre recordada de forma especial pel seu breu esclat i encesa per dues bandes. La plaça es va quedar a les fosques i va generar un gran rebombori entre la ciutadania assistent, la qual va fer visible el seu descontentament a les xarxes socials a través de múltiples publicacions, vídeos i comentaris. La incidència, segons van confirmar fonts municipals, es va produir pel vent que provocaria una guspira que va prendre la banda final. Tot i que no va ser el primer cop què va succeir quelcom similar a Completes en prop d’una dècada, va quedar com a un gran esdeveniment. De fet, es va immortalitzar en vídeo en una edició especial. La història de la peculiar Tronada de Completes del 28 de juny de 2016, doncs, va ser lliurada per part de l’Ajuntament de Reus cap a les entitats Carrutxa i el Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR) com a record i subjecte d’arxiu. A l’obsequi hi havia enregistrades les dues projeccions fetes per Canal Reus TV i Canal Blau.

Un estudi

La manifestació pirotècnica es va afegir als arxius i documentacions de patrimoni de la ciutat. A l’acte de lliurament del material gràfic, es van esmentar una possible elaboració d’un estudi sobre la Tronada, el qual encapçalaria Carrutxa. La finalitat aprofundiria en què va passar amb aquell vent en les festes de Sant Pere, fins ara la única causa comunicada pel consistori. Es va explicar també que “tractant-se d’un acte tan manual, que s’encengués per l’altre costat, va ser normal”.

La manifestació pirotècnica es va afegir als arxius i documentacions de patrimoni de la ciutat

Des del col·lectiu de recerca de Carrutxa, també es va traslladar que al segle XX els actes de pirotècnia van fallar tres cops aproximadament, un factor que no es pot preveure i que no tenien del tot documentat. Amb les tecnologies, es poden aconseguir millors testimonis, però. Segons va remarcar l’alcalde de la ciutat en el seu dia, s’havia d’immortalitzar una Tronada diferent i que estarà “per primer cop disponible en fonts audiovisuals a l’arxiu de la ciutat. Suposa un gran avenç, gràcies a les tecnologies». Pellicer va fer una crida pública a tothom que volgués aportar material audiovisual de l’esdeveniment succeït a Completes. “Fotos i vídeos seran benvinguts i es podran fer arribar al CIMIR», va detallar el batlle reusenc.

 
 

Advertisement
Advertisement
Advertisement