‘Tinc el privilegi de viure la festa des de l’interior’

La capital del Baix Camp torna a preparar-se per celebrar la Festa Major de Sant Pere del 24 al 29 de juny. La cita d’enguany, que comptarà amb un pressupost de 390.000 euros, té una naturalesa especial. I és que va lligada a la capitalitat cultural. En parlem amb més profunditat amb la regidora de Cultura Montserrat Caelles

Cristina Valls Text | Pierre Grubius Fotos

DSC_2795Amb motiu d’aquesta etiqueta cultural, s’inclouran actes nous i elements sorpresa, sense oblidar que algunes de les entitats i elements protagonistes també fan anys. “Estem celebrant la Capital de la Cultura Catalana 2017 des d’aquest mes de gener, la qual vam creure oportú distribuir en diferents eixos. Potser el vessant que més lligaria amb tot el contingut de la Festa Major seria el de la història, les tradicions i la festa popular”, enceta conversa la regidora de Cultura, Montserrat Caelles. Segons explica en nom de la regidoria, el primer tram de semestre de la distinció cultural la porten amb molt d’orgull i es mostren satisfets. Han tingut una programació fins ara “molt densa i diversa” amb tot el relacionat amb la cultura popular i la recuperació de tradicions. En són exemples la Festa de l’Arbre de Maig, la presentació de la primera activitat de la coordinadora de balls de diables tradicionals, “una iniciativa que ja fa temps que s’està gestant i de la qual hem fet la primera trobada” i del Simposi de Focs de la Mediterrània, entre altres.

Els protagonistes més rellevants d’aquesta Festa Major del 2017 seran els infants. De fet, el cartell triat ha estat creat per un infant de l’Escola Maria Cortina, en Ton Garcia. “Vam quedar sorpresos de totes les propostes que ens van arribar de les diferents escoles de la ciutat. Hi havia dibuixos d’una molt bona qualitat i vam mirar d’escollir la composició que maridés creativitat i representativitat”, detalla la regidora.

Festa Major castells 2Aquesta vinculació s’arrossega també a les novetats, ja que el Seguici petit acollirà una Tronada petita i la recuperació del Ball de Marcos Vicente. Aquest darrer element festiu és una proposta conjunta de tres entitats per crear i revifar un llegat cultural a l’Escola La Vitxeta de Reus i a l’Escola-Institut el Pi del Burgar. Es tracta d’un ‘Ball Parlat’, un terme que va definir Pere Anguera com a un “espectacle popular basat en el diàleg en el qual la música i la coreografia desenvolupen un paper complementari, és a dir, en el qual el text i el seu missatge assumeixen el protagonisme”. Es tracta del primer ball parlat petit de la Festa Major. Val a dir que a Reus existeixen tres balls parlats, el de Dames i vells per Sant Pere, el de Sant Miquel i els Diables per la Misericòrdia, i el de l’Aparició de la Mare de Déu que es representa cada 25 anys, però tots aquests no tenen una versió petita.

Els protagonistes més rellevants d’aquesta Festa Major del 2017 seran els infants

Com en altres edicions de la Festa Major, també tindran protagonisme els concerts vermut que es faran al jardí de la Casa Rull amb conjunts com Tamborino So Obstinat, Landry i l’Orquestra Gitana i la Banda de la Festa Major. Les revetlles portaran el segell de l’orquestra Centauro (plaça de la Llibertat), la revetlla jove amb All i Oli i De Noche, la Nit de Marxa a la Palma i la revetlla Open Air al passeig de Mata.

Quant a aniversaris, en aquest Sant Pere arribarà la tercera edició de la Nit de Fer l’Índiu, que en aquesta ocasió tindrà com a element convidat el Ball de Gitanes, el qual celebra els seus 35 anys. Altres elements o balls estan d’aniversari aquest 2016: el Drac arriba als 25 anys, mentre la Víbria i el Basilisc assoleixen els 10 anys. D’altra banda, el 17 de juny el Ball de Prims celebrarà amb un taller de ball obert a la ciutadania el 35è aniversari de la recuperació i els 25 anys de la seva incorporació al seguici festiu.

També fan aniversaris els Nanos realitzats per l’artista Modest Gené que s’exposen a la renovada exposició “Ara Toca Festa” del Museu de Reus (70 anys), el Ball de Pastorets Infantil (10 anys), el Canó de les Festes (15 anys) i el Ball de Prims Petit (10 anys). La ciutat aprofitarà també la Festa Major per celebrar el desè aniversari de l’obertura del Gaudí Centre i el 25 de juny (data del naixement d’Antoni Gaudí) s’oferiran visites familiars lliures gratuïtes a la ciutadania.

Impacte i promoció

“La Festa Major de Reus és una celebració molt activa i gràcies a la capitalitat, hem respirat Festa Major durant la primera meitat de l’any. Hem vist fogueres fora de Sant Joan en el marc del Simposi dels Focs de la Mediterrània i veurem gegants fora de temporada a l’octubre amb la Trobada Internacional de Gegants”, esmenta.

DSC_2811La intensificació de l’activitat cultural, s’ha traduït segons la regidora Montserrat Caelles, a “tot un impacte amb unes xifres que fan pujada” a nivell de promoció de ciutat. Tot i que no hi ha dades especificades, des de la regidoria esperen elaborar una valoració de cara al segon semestre, “al juliol”. “Estem treballant en tenir xifres amb més dades. Considerem bàsic que hem de recopilar el que està succeint a la ciutat per establir estratègies de futur. Sí que és cert que fins ara tenim dades facilitades del sector privat i hoteler i hem comprovat que Reus s’està desestacionalitzant i que va creixent”, reconeix. Des de Reus Promoció en el marc de la campanya de Setmana Santa, es va registrar un augment en les consultes ateses per l’Oficina de Turisme de gairebé un 8,50% respecte a l’any 2016. Amb tot això, el Gaudí Centre va acollir un increment del 48% pel que fa als visitants vers l’any passat, l’Institut Pere Mata un 44% i la Casa Navàs un 3%.

“Establim sinergies entre la cartera de Cultura i Promoció de Ciutat. Crec que és bàsic per a la ciutat i no només per la Festa Major, sinó en tot el que fem”, corrobora. Per això, miren d’estar presents a diferents fires internacionals, en les quals hi promocionen productes i materials. “Posem en valor espais visitables de la ciutat o continguts que creiem que poden ser interès turístic. Incloem diferents elements patrimonials de la ciutat com ara el Modernisme, la marca Gaudí i la programació de museus i teatres”, detalla Caelles.

El Gaudí Centre va acollir un increment del 48% pel que fa als visitants vers l’any passat, l’Institut Pere Mata un 44% i la Casa Navàs un 3%

La Festa Major té actes amb molta història i tradició, darrere d’aquests hi ha gent que ha assajat i treballat perquè en els dies clau tot surti bé. “Val a dir que les entitats també han fet un esforç extra, que és el de presentar un projecte representatiu per la capitalitat i això suposa un esforç amb molta vàlua. En molts casos, a més, suposa una recerca de recursos, perquè no tots els ajuts poden sortir de la regidoria “, assenyala. A les acaballes del primer semestre, Caelles posiciona els projectes assolits en un percentatge intermedi entre el 35% i el 40% dels 240 totals.

Els moments

gegants_mercadal_foto_niepce_arxiuimacEn el seu cas personal,Caelles explica que “un dels moments que més m’agrada de Sant Pere és veure els contrastos de tots els elements del Seguici a la plaça del Mercadal. Amb les seves músiques, vestits i símbols diferents. A més, tinc el privilegi de viure la festa des de l’interior i no és gens fàcil. Tens contacte humà amb entitats que han dedicat el seu temps lliure a aquesta festa, tot un mèrit. Crec que la cita serà màgica”, resumeix la regidora.

«Un dels moments que més m’agrada de Sant Pere és veure els contrastos de tots els elements del Seguici a la plaça del Mercadal»

I parlant de moments, un dels més anecdòtics serà la Tronada. En aquest cas, la primera serà encesa per la pregonera Montse Llussà. La periodista reusenca ho farà el dissabte 24 de juny a les 20 hores. D’altra banda, el convidat d’honor a Completes, el dia 28 de juny al vespre, serà el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya Santi Vila. Participarà en la processó d’anada i tornada del seguici a l’ofici de Completes, en el qual també hi haurà convidats els alcaldes del Baix Camp i el president del Consell Comarcal, i serà l’encarregat d’encendre la tronada d’aquest moment de la Festa Major.

DSC_2798