Text: Cristina Valls

Fotografia: Pierre Grubius


Manel Llauradó (Reus, 1959) és l’escultor de gran quantitat d’elements del Seguici Festiu, segons diu ell ‘per casualitat’
Va començar amb l’escultura, sense cap intenció de dedicar les seves hores de treball a la imatgeria festiva de la ciutat. Aquest és el cas de Manel Llauradó, qui du una extensa experiència en l’elaboració d’elements. “He perdut el compte, potser he fet quaranta elements del Seguici Festiu. Sempre ho resumeixo a ‘molts’. És una tasca amb la qual no acabes mai”. Llauradó treballava l’escultura contemporània, quan de sobte li va demanar ajuda un col·lectiu de gent que estava elaborant un gegant, el Carrasclet. “L’experiència em va semblar interessant, perquè era una  tècnica i uns materials que no coneixia. Va ser curiós, perquè molta gent va posar molta voluntat i diners en aquell gegant”.
De fet, va accedir a realitzar aquesta feina sense arribar a pensar que s’hi pogués guanyar la vida. Combinat amb aquesta tasca, Llauradó en aquell temps també es dedicava a l’escultura aplicada als edificis i, allà va aprendre altres oficis com ara el de guixaire o serraller. “Sempre m’ha agradat el treball de taller i la manipulació de materials”.
La revalorització d’elements
Després del Carrasclet, les feines festives van començar a fer-se més regulars, a causa de la revalorització dels elements. “Aquesta feina va segons les temporades. Hi ha molts alts i baixos. He tingut la sort de coincidir amb una certa regularització”. Antigament, segons diu l’especialista, els constructors treballaven amb altres materials que actualment es troben en desús, com ara la realització i elaboració de bustos o plaques commemoratives. “La mentalitat de la gent ha anat evolucionant. De fet, cada feina d’elaboració festiva té un plus de passió que s’encomana, perquè és quelcom compartit, on la gent coopera.
Abans les feines escultòriques es quedaven a casa, en canvi, amb aquestes peces de Seguici la gent s’hi identifica i se les estima”, matisa Llauradó. El constructor també fa al·lusió a què no és només elaboració de gegants, sinó que la seva tasca també passa per la restauració d’elements antics i elaboració de personatges que no existeixen dins la tradició.”També hi ha alguns d’inventats, tret que genera molt de dinamisme i curiositat en temporada de festes”, conclou.
(Aquest contingut també el trobareu al proper número de ‘VIU a fons Reus’ a mitjans de juny).