Text: Cristina Valls


Tal com va dir Salvador Palomar una vegada, el Seguici Festiu reusenc encara es pot fer més gran. I tenia raó. Gran part dels ciutadans saben que dintre de ben poquet, sortirà del forn el nou element que fa de reminiscència a l’emblema del Seguici Festiu: l’Àliga. I, aquesta és l’Àliga Petita. La novetat suposa un enfortiment del mapa d’elements del Seguici i una gran il·lusió pels petits portants, els quals ja assagen la coreografia pròpia de la jove Àliga. La comanda de la versió rejovenida de l’Àliga històrica està encapçalada pel Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals (CRAC), el qual va iniciar a principis d’any una campanya de micromecenatge per ajudar a finançar la construcció del nou element. Durant tot l’any s’ha guanyat molta promoció i, una gran quantitat de gent s’ha implicat amb la causa. “El procés de finançament va començar a donar fruits al gener. Ara al juny no hem arribat al 50% que pensàvem, però els resultats no són tan dolents. Hem assolit un 42% del total del nostre pressupost”, comptabilitza el president del CRAC, Benji Gerich.  
Etapes
Una de les primeres etapes de la campanya d’apadrinament va comprendre la venda de plomes de xocolata amb la col· laboració de la Pastisseria Huguet. “Fins ara hem obtingut 600 plomes apadrinades i estem molt contents. De fet, també comptarem amb el suport d’empreses”, detalla Gerich. La ciutadania va rebre de bon grat unes plomes artesanes, molt vistoses elaborades a partir de xocolata negra amb un toc daurat a la seva superfície. “Vaig fer servir el motllo de l’escultor Manel Llauradó, qui va treure una ploma del coll de l’Àliga Petita i la vaig convertir en dolç”, va dir Ramon de La Fuente en la roda de premsa, on es va anunciar l’arribada de les plomes comestibles a Reus. Segons el president del CRAC, la segona fase de la campanya per l’elaboració de l’element consisteix en oferir el bec de l’Àligueta. “Ja tenim 15 becs [número que no es troba tancat a hores d’ara] d’apadrinament. La tercera part seran les ales, les quals ascendeixen a més de 500 euros. Aquí sí que necessitarem participació”, afegeix Benji Gerich.
Promoció i visibilitat Fins ara la campanya s’ha promocionat a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. “La fotografia de les plomes, la paradeta de Sant Jordi que vam col·locar a la plaça de Prim i la promoció que fem a l’IMAC, al CRAC o la taberna de La Tronada, llocs on es poden fer contribucions, és molt positiva”. No obstant això, des del col·lectiu cultural es vol apropar la causa a aquella gent que no es pot desplaçar, tret que Gerich considera un “desavantatge”, o bé un sector de població de fractura digital. “La sortida que treballem és la d’arribar a la gent que no està habituada a l’ús d’Internet per a què així, assolim el 60% en començar la celebració de Sant Pere i cobrir la construcció i la pintura”, conclou Gerich. El procés d’elaboració de l’Àliga Petita L’escultor Manel Llauradó, qui també va elaborar l’Àliga Gran, concep aquesta nova creació com a l’Àliga adolescent, però completament autònoma a la ja existent. “No vull que sigui cap còpia, serà nova”, diu. Tot i això, segons confirma l’artesà s’ha aprofitat “el gran plomatge de la Gran i la seva actitud”. Sobre el procés d’elaboració d’un element, Llauradó explica que “primer interioritzo la petició del col·lectiu que m’encomana la construcció. Una vegada aclarides mesures, realitza esbossos i maquetes [corresponent a la imatge de fons]. Després faig la bèstia en fang i la modelo (pot ser de 15 dies a 2 mesos). Mentre ho vaig elaborant, el col·lectiu també em fa visites i anem aclarint dubtes i detalls”, especifica. L’artista segueix amb unes particions en motllos d’escaiola fragmentats, els quals s’han d’omplir i, un cop eixuts i tractats, afegeix fibra de vidre i resina. “Una vegada està tot llest, l’Aligueta s’adorna amb pintura i, més endavant, amb la corona i l’espatllera”. La nova àliga mesurarà 1,40 metres i serà lleugera. Segons Llauradó pesarà sobre uns 25 quilos, “no tant com la Gran que potser arriba als 75 quilos”.