LA VELLA DE VALLS ACABA AMB L’HEGEMONIA VILAFRANQUINA DIVUIT ANYS DESPRÉS

La colla rosada guanya el Concurs de Castells 2018 després de vuit títols consecutius dels verds

Per Jordi Salvat amb fotos de Pierre Grubius

Els roses celebrant l’esperada victòria

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha guanyat el Concurs de Castells 2018 amb una autoritat indiscutible i ha posat punt i final a vuit edicions consecutives amb victòria dels Castellers de Vilafranca. Els de l’Alt Penedès han estat segons i la Jove de Tarragona ha completat un podi amb els mateixos inquilins que fa dos anys, però amb les posicions canviades. Els Capgrossos de Mataró s’han enfilat fins a la quarta posició, superant la Joves de Valls, que no han pogut complir el seu ambiciós programa i els Xiquets de Tarragona, que han assolit una meritòria sisena plaça.

La jornada decisiva del Concurs de Castells, celebrada el 7 d’octubre en una Tarraco Arena Plaça plena de gom a gom, inclosos 7.200 castellers, va aplegar dotze de les millors colles castelleres del país. La diada va durar 6 hores i 20 minuts i s’hi van poder veure un total de 45 castells alçats (62% dels quals descarregats), destacant un total de 13 castells de gamma extra, sent l’edició que més se n’han alçat. A més, 8 colles van igualar o superar el seu registre que portaven aquesta temporada i totes les 12 colles participants van assolir un castell de nou. Uns números que confirmen el Concurs de Castells com un espectacle únic.

LA COLLA VELLA VA DESCARREGAR EL 4 DE NOU 9 I EL 2 DE 8 NETS I VAN CARREGAR EL 3 DE 10 AMB FOLRE I MANILLES

La Joves de Valls es va encallar el 4 de 9 sense folre i va haver de conformar-se amb el cinquè lloc

Els vallencs van confirmar a la Tarraco Arena Plaça la gran temporada que estant realitzant, complint gairebé a la perfecció el programa que portaven a plaça i es van coronar en el Concurs de Castells divuit anys després del seu darrer títol. Aquest és el novè triomf dels de la capital de l’Alt Camp en el certamen casteller. Els rosats van descarregar el 4 de nou 9 i el 2 de 8 nets i van carregar el 3 de 10 amb folre i manilles i van sumar 9.690 punts. Per la seva banda, Vilafranca va descarregar el 3 de 10 i el 2 de 9 amb folre i manilles i carregat el 2 de 8 sense folre, amb 8.070 punts. El 2 de 8 net va acabar sent, doncs, un castell decisiu, ja que només la Vella va ser capaç de descarregar-lo, mentre els verds -el seu gran rival en la lluita pel títol- i la Joves de Valls només el van carregar. L’altra construcció clau va ser el 4 de 10 amb folre i manilles, que Vilafranca va intentar però no va poder finalment carregar.

L’estratègia i la tàctica són molt importants al Concurs de Castells i la primera ronda ja condicionar una de les colles més ambicioses, la Joves de Valls, que precisament va ser la primera en actuar. Els de la camisa vermella van apostar pel dos de vuit sense folre i només el va poder carregar. Un dels canvis aquest any en el reglament del certamen era que només comptava un castell carregat -el de més valor- i els altres dos que puntuaven havien de descarregar-se. Per tant, la Joves veia condicionada la resta de la diada per aquesta primera construcció només carregada. En canvi, Vilafranca va descarregar en la seva actuació inicial el 3 de 10 amb folre i manilles; la Jove de Tarragona, el 5 de 9 amb folre i la Vella, el 4 de 9 net. Les quatre colles s’havien decantat per un castell diferent per iniciar el Concurs.

LA VELLA ES COL·LOCA FAVORITA EN LA SEGONA RONDA

Els Castellers de Vilafranca van començar la diada descarregant el 3 de 10 amb folre i manilles

En la segona ronda, la Joves es va encallar amb el 4 de 9 sense folre i el van haver de descarregar per problemes amb els dosos en el segon intent. El primer peu l’havien hagut des descarregar. Vilafranca va optar pel dos de vuit net i també va haver descarregar el peu amb els quarts col·locats. En el segon intent, els verds van poder carregar-lo, però va caure just després que l’enxaneta fes l’aleta. La Jove, per la seva banda, va carregar el 3 de 10 amb folre i manilles. En canvi la Vella va ser capaç de descarregar el dos de vuit net, situar-se líder i posar pressió al seu principal rival, els Castellers de Vilafranca.

La tercera ronda va ser decisiva. Vilafranca va decidir-se pel 4 de 10 amb folre i manilles i s’hi van encallar. Van haver des descarregar un primer peu i el segon intent no van aconseguir coronar-lo i va caure quan els dosos ja tiraven enrere. La Vella va sentenciar carregant el 3 de 10 amb folre i manilles. La Jove de Tarragona va anar a assegurar el podi descarregant un dels castells emblema, com és el 9 de 8, i la Joves se li resistia novament el 4 de 9 de vuit net, que va haver de tirar enrera amb els dosos col·locats.

VILAFRANCA VA DESCARREGAR EL 3 DE 10 I EL 2 DE 9 AMB FOLRE I MANILLES I VA CARREGAR EL 2 DE 8 SENSE FOLRE

En la quarta ronda, els Castellers de Vilafranca van admetre la victòria de la Vella renunciant al 4 de 10 i optant per un castell de menys puntuació però que tenen molt dominat: el 2 de 9 amb folre i manilles. Tot i això, els verds van suar més del compte per descarregar-lo i assegurar-se el subcampionat. La Jove de Tarragona es va conformar amb les tres construccions i els 7.900 punts que havia aconseguit i la Joves de Valls va descarregar en les rondes quarta i cinquena el 3 de 9 i el 4 de 9 folrats, amb l’objectiu de sortir de plaça amb tres castells carregats, però amb només 5.755 punts no van poder passar del cinquè lloc, ja que els Capgrossos de Mataró van completar la millor actuació de la temporada, descarregant el 3 de 9 amb folre, el 2 de 9 amb folre i manilles i el 5 de 9 amb folre, amb 6.040 punts.

Molt destacable va ser l’actuació dels Xiquets de Tarragona, que arribaven al Concurs després d’una temporada molt tumultuosa. Els matalassers van ser capaços de descarregar la tripleta màgica i alçar-se amb la sisena posició amb 4.000 punts. Primer van completar el 3 de 9 amb folre, després el 5 de 8 i finalment el 4 de 9 amb folre. Amb els mateixos punts es van classificar els Castellers de Sants, amb el 3 de 9 amb folre i el 4 de 8 descarregats i el dos de nou amb folre i manilles carregat.

XIQUETS DE REUS I MOIXIGANGUERS D’IGUALADA GUANYEN LA SEGONA JORNADA

La Jove de Tarragona va carregar el 3 de 10 amb folre i manilles.

En la segona jornada del Concurs de Castells, celebrada el dissabte 6 d’octubre a la Tarraco Arena Tarraco, va tenir dos grans dominadors: els Xiquets de Reus i els Moixiganguers d’Igualada. Reusencs i igualadins van guanyar “ex aequo”, després empatar a 3460 punts. Les dues colles van descarregar el 3de9 amb folre, el 5de8, i el 2de8 amb folre. En la classificació general de les tres jornades, els van situar en vuitè i novè lloc, superant colles teòricament superiors que van actuar diumenge.

Per segona edició consecutiva es van tornar a veure construccions de nou en la jornada intermèdia del concurs, una diada que va certificar que els igualadins es converteixen en colla de nou, en aconseguir el primer 3de9 amb folre de la seva història.

Una de les colles de Tarragona, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau van empatar en el quart lloc de la jornada -setzens a la general- amb els Xicots de Vilafranca, amb el 3de8, el 4de8 carregat i el 2de7. Els de la capital del l’Alt Penedès van intentar el 4de9 amb folre, però va caure quan es situaven els quints. L’altra colla tarragonina de la jornada, els Xiquets del Serrallo, van situar-se en una més discreta quinzena posició –trentena a la general-, però van ser capaços descarregar el seu tercer 2de7 de l’any. A més, també van fer el 5de7 i el 3de7.

LA JOVE DE TARRAGONA ACABA TERCERA DESPRÉS DE CARREGAR EL 3 DE 10 AMB FOLRE I MANILLES

Una altra colla de les comarques tarragonines, els Nens del Vendrell -dinovens a la general-, van acabar setens, després de no poder completar el 2 de 8 amb folre, el seu gran objectiu, i completar el 3de8, el 4de8 i el 7de7. Una posició més avall es van classificar els Nois de la Torre –trenta-unens a la general-, que van descarregar el 5de7, el 7de7 i el 3de7 i van intentar per primer cop a la seva història un 4de8 que va caure quan estaven posats els quints.

Però el Concurs de Castells havia començat una setmana abans, el diumenge 30 de setembre a la plaça del Castell de Torredembarra, amb onze colles. En aquesta primera jornada del certamen, es van imposar els Castellers de Figueres, que van descarregar el 5de7, el 7de7 i el 2de7, que van aconseguir en el segon intent. El podi el van completar els Castellers de Castelldefels i els Castellers de l’Alt Maresme, que van carregar les mateixes construccions que els del Baix Empordà, però no van poder descarregar el 2de7.

FOTOS DE L’ESDEVENIMENT, per Pierre Grubius