CANVI DE CICLE EN EL CONCURS DE CASTELLS?

La Vella de Valls vol acabar amb l’hegemonia de Vilafranca en la 27a edició d’aquest certamen, que es disputarà el 7 d’octubre a la TAP

Text Jordi Salvat. Fotos Pierre Grubius

La Tarraco Arena Plaça de Tarragona serà la seu el primer cap de setmana d’octubre del Concurs de Castells, una cita bianual que aplega les millors colles castelleres i que arriba a la vint-i-setena edició. Es disputa en tres jornades -30 de setembre i 6 i 7 d’octubre- i s’autodefineix com l’espectacle casteller més gran del món i el ressò mediàtic que obté edició rere edició ho demostra. L’expectació entre el públic aficionat als castells és més gran que mai. Una dada ho diu tot: les 4.080 entrades per la jornada del diumenge 7 d’octubre que van sortir a la venda es van exhaurir en només 1 hora i 44 minuts. Durant el primer minut es van confirmar 3.023 entrades.

I és que en aquesta edició sembla que es pot produir el final l’hegemonia que des de fa gairebé dues dècades exerceixen els Castellers de Vilafranca: vuit títols consecutius des del 2002. La Colla Vella de Valls arriba a la cita com a primera classificada del rànquing casteller després d’una temporada espectacular, però els penedesencs són imprevisibles i aquestes darreres setmanes abans del Concurs intentaran recuperar la seva millor versió per guanyar el seu onzè títol i el vuitè consecutiu. La Vella, per la seva banda, va guanyar per últim cop el Concurs l’any 2000 i acumula vuit títols.

La Diada de Sant Fèlix, que es va celebrar a Vilafranca el passat 30 d’agost, sempre és un termòmetre interessant de la marxa de la temporada castellera, es va decantar a favor de la Vella de Valls, que va completar el 4d9sf, el 4d9fp i el pd8fm i va carregar el 2d8sf. Els Castellers de Vilafranca, per la seva banda, van tenir un Sant Fèlix molt irregular. Van descarregar el 3d10fm, però no van poder carregar el 2d8sf. El 4d10fm també se’ls va resistir, amb dos peus desmuntats i una llenya a la setena ronda.

UN TOTAL DE 42 COLLES PARTICIPARAN AL CONCURS, EN TRES JORNADES: UNA A TORREDEMBARRA I DUES A TARRAGONA

Hi ha dues colles que arriben també després d’un estiu brillant i lluitaran per entrar al podi. La Jove de Tarragona ha pujat al podi del Concurs les dues darreres edicions: segons el 2016 i tercera el 2014. El darrer dissabte d’agost van aconseguir una fita històrica a la Diada del Catllar, que els ha carregat de confiança: van descarregar e l 4d9fa. Per la seva banda, la Colla Joves Xiquets de Valls no puja al podi des que el 2012 va acabar segona. Per Sant Fèlix van descarregar el 2d8sf i el 3d9f i van descarregar el 5d9f. També estarà en el grup dels millors els Xiquets de Tarragona, que estan vivint una temporada molt complicada, a plaça i fora de plaça, amb la dimissió del seu cap de colla, Sergi Feijoo, a un mes del Concurs. Com és tradicional, una de les colles punteres, els Minyons de Terrassa, no participaran al Concurs, ja que consideren que els castells no es poden puntuar. El seu lloc l’ocupen els Castellers de Sant Cugat.

En total, en el Concurs de Castells hi prendran part un total de 42 colles -la mateixa xifra que les dues darreres edicions,- integrades en tres grups diferents a partir del Rànquing Estrella Concurs, que comptabilitza les actuacions realitzades des de l’1 de setembre de 2017 fins al 31 d’agost de 2018. Les dotze primeres estaran en la sessió de diumenge 7 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça (TAP), mentre que les dinou següents participaran el dissabte 6 d’octubre també a la TAP, entre les quals es troben Xiquets de Reus, Castellers de Sant Pere i Sant Pau i Xiquets del Serrallo. Finalment, les onze darreres prenen part a la sessió inaugural, el diumenge 30 de setembre a la plaça del Castell de Torredembarra.

NOVETATS

El reglament d’aquesta vint-i-setena edició inclou algunes novetats. La seguretat és una de les principals preocupacions de l’organització i per això s’ha incorporat una penalització per als enfonsaments, un canvi a la normativa pensat per als castells de folre i manilles. També s’elimina la penalització pels peus desmuntats, que es va ser una de les novetats en l’última edició del Concurs, ja que l’organització considera que anava en contra de la seguretat dels castells. Es volen reduir lesions innecessàries en membres de la pinya.

L’altre canvi destacat fa referència a la puntuació: només es puntuarà un castell carregat. D’aquesta manera, s’obliga a les colles a descarregar com a mínim dos estructures per poder completar una actuació amb tres castells que puntuïn. Aquesta nova norma pot provocar canvis importants en les estratègies i tàctiques de les colles participants. Finalment, la taula de puntuació també incorpora tres estructures inèdites que no ha completat mai cap formació: el 9 de 9 amb folre, el 2 de 10 amb folre, manilles i puntals i el 4 de 10 sense manilles.

QUATRE ETAPES

El Concurs de Castells es va començar a celebrar en l’època de la Segona República, concretament el 1932 i 1933. Eren edicions presidides per Pau Casals i amb només quatre colles participants que bastien construccions de set pisos. Els anys cinquanta es va recuperar amb tres noves edicions -1952, 1954 i 1956- i també a principis dels setanta amb dues més -1970 i 1972-. No va ser fins el 1980 quan es va iniciar una quarta etapa del Concurs de Castells, que s’ha celebrat de forma ininterrompuda bianualment fins a l’actualitat.