Text: Cristina Valls

Foto: Carrutxa


Les festes tornen a poblar els carrers de la capital del Baix Camp. El culte a sant Pere potser és antic, però amb el temps s’ha tornat més que una veneració religiosa. Arriba la celebració de sant Pere i la gent ja pensa en els moments de treball intens, de lluita, de nervis que esguarden l’èxit, d’il·lusió creixent… La Festa Major, tal com es coneix en l’actualitat s’ha anat definint amb els anys i únicament el temps li ha atorgat un estatus de qualitat que mereix que se la classifiqui com una de les festes més importants al panorama nacional.
A Reus es comencen a intuir ganes de festa. I és que abans dels dies clau, els reusencs han anat assaborint activitats culturals annexes que han nodrit la programació de la ciutat. Per anar obrint la gana, vaja. Un dels actes que han dinamitzat diferents zones de la ciutat han estat els concerts musicals de Roba Estesa, Figues Txungues i Marla Martini al barri del Carme; o també la famosa Gimcana Infantil de Sant Pere, la qual fa enguany 14 anys. A més, alguns establiments o entitats conegudes a la ciutat també han fet anys i han dut a terme celebracions vinculades abans de la Festa Major. És el cas del Bar Musical Absenta, el qual farà unes setmanes va celebrar el seu desè aniversari; o també, la dècada de la formació cultural de les Artistes Locals. I parlant de celebració, un dels al·licients nocturns més joves és el que es durà a terme el dia 26 de juny en la Nit de fer l’Índiu, que fa dos anys aquesta Festa Major. Aquest acte promet reunir centenars de reusencs i reusenques al voltant dels Gegants Indis i l’Àliga per ballar i desfilar des de la plaça del Mercadal fins a la plaça del Pintor Fortuny on es reuneixen amb la Mulassa per tornar plegats a l’Ajuntament. El seu objectiu un any més serà apropar el Seguici a un públic divers, res a veure amb el que es presenta habitualment.
El començament dels dies més importants de la ciutat arribaran el 24 de juny. L’encarregada L’encarregada de fer crida a la festa a través del pregó, serà la periodista i escriptora Marta Magrinyà. Ella encendrà la primera Tronada, la qual maridarà activitat amb el Toc General de la Festa des del Campanar. Tot plegat, es podrà celebrar amb la beguda reusenca del Masclet i la música present a la cercavila que començarà a la plaça del Mercadal a ritme dels Xim Xim Mig Grau i els Bandsonats. Trobades d’Habaveres, vermuts culturals, les Diades Castelleres, la cercavila del Carrasclet, els Correbars del Bou i del Ball de Cercolets, Barraques, La Mulassa i els xumets ganxets… Tot el calendari festiu es troba aglutinat de propostes i precedents per sortir de casa. A més, enguany és un any molt especial, ja que l’element nou de l’Àliga Petita farà la seva presentació en societat. Una prova de com el Seguici encara continua eixamplant-se, creixent sense parar. El menjar i el beure tampoc mancaran enguany, ja que hi ha convocades gran quantitat d’activitats on el vermut esdevé un complement sempitern. La Festivitat de Sant Pere culminarà el 28 de juny amb el Toc de la Festa del Campanar de la Prioral anunciant la vigília del sant. Per la seva banda, la corresponent professó del 29 de juny amb l’última Tronada donarà fi a la festa.

Advertisement