MANUEL GUTIÉRREZ:

“FINS A FINAL D’AQUEST ANY TENIM PREVIST INCORPORAR 10 O 15 PERSONES MÉS A REUS”

L’empresa T-Sytems porta més d’una dècada instal·lada a Reus i actualment està treballant en projectes de desenvolupament i manteniment de software per a clients no només de l’Estat espanyol sinó de tot el món

Per Jordi Salvat amb fotos de Pierre Grubius

Parlem amb el seu director de negoci de l’àrea Auto&MI sobre aquets projectes que ens permeten un millor ús del nostre cotxe, ser més eficients en el transport o l’enllumenat de les nostres ciutats, però també el lligam d’una empresa com T-Systems amb la universitat i les oportunitats que ofereixen als graduats en estudis relacionats amb la informàtica.

Fa onze anys que està a Reus i sis a les instal·lacions de Tecnoredessa. Quin balanç en fan? Molt positiu. Hem estat creixent any a any. Les persones que van començar amb nosaltres fa onze anys han anat creixent professionalment amb un bon pla de carrera, assolint nous reptes personals i professionals. Vam començar oferint a la nostra oficina llocs de treball per un perfil de programador bàsic i ara tenim arquitectes, caps de projecte, amb tot l’espectre de perfils professionals d’un centre de desenvolupament de software. Una dècada després som un centre d’excel·lència.

Actualment que fan al centre de T-Systems de Reus? En quins sectors treballen? Fem un servei de desenvolupament i manteniment de software d’aplicacions, per a clients de l’àmbit públic i del privat. En l’àmbit públic, el nostre principal client és la Generalitat de Catalunya, en diferents dels seus departaments. La majoria del servei de manteniment el fem des de Reus. En l’àmbit privat tenim companyies d’assegurances, com Allianz, Mapfre o Verti, i del sector de l’automoció que, després de la part pública, és el més important. Treballem pel grup Volkswagen, però també Alemanya, amb marques com BMW, Audi i l Grup Daimler.

Com treballen des de Reus per Alemanya. Tenim equips que parlen alemany i viatgen sovint allí. O venen alemanys aquí i fem projectes directament amb clients. Hi ha per exemple un projecte, que es diu Digital Drive, que en fem la part del software d’homologació des de Reus. A través d’un port que tots els vehicles tenen, Digital Drive automàticament es connecta al cloud (el núvol) de T-Systems i una aplicació et va proporcionant informació sobre el teu cotxe: el viatge en temps real, on està el vehicle, com està la bateria o si té problemes de combustible, o si en un trajecte jas frenat o has accelerat massa… Si tens un accident et connecta amb la companyia d’assegurances.

A REUS TENIM TOT L’ESPECTRE DE PERFILS PROFESSIONALS D’UN CENTRE DE DESENVOLUPAMENT DE SOFTWARE. SOM UN CENTRE D’EXCEL·LÈNCIA

Quan temps fa que ho desenvolupen? Fa tres o quatre anys que treballem amb un constructor OEM com a solució retrofit pels seus vehicles.Ara estem intentant posicionar aquest producte en altres marques i en tallers post-venda, que poden controlar d’aquesta manera el nivell de l’oli o l’estat dels pneumàtics. És un aplicatiu amb un ús per al manteniment predictiu del vehicle, però també per les asseguradores, que poden saber com condueixes i baixar o pujar la teva quota. A més de l’usuari final, Digital Drive també serveix pels distribuïdors de cotxes en tasques logístiques.

Parlem de les smart cities, que també treballen des de Reus. Estem treballant pe desenvolupar projectes en diferents ciutats de l’Estat. Una que ja hi estem treballant és Gijón, concretament en aplicatius d’smart lightning, que no només gestionen l’encesa i apagada d’enllumenat públic sinó temes d’eficiència, manteniment predictiu de les bombetes o la qualitat de l’aire i la llum al voltant dels senyals de trànsit. També treballem en el transport urbà, en informació per l’usuari per facilitar l’accés al transport. Des de l’aplicació es pot saber quan arribarà un bus a una parada, però també preservar un seient. O smart pàrquing. Una part de tot això ho fem a Reus.

DEL PROJECTE DIGITAL DRIVE EN FEM LA PART DEL SOFTWARE D’OMOLOGACIÓ DES D’AQUÍ

Com és la relació de T-Systems amb la Universitat Rovira i Virgili? Amb la URV tenim formació contínua i conjunta i fem programes d’inserció laboral. Estem planejant fer formació dual, que ja fem amb els instituts de formació professional i funciona molt bé. La Universitat està molt implicada en treballar amb les empreses i nosaltres vam ser de les primeres a fer-ho. El nostre principal valor del territori és la gent. Aquí hi ha molts bons professionals que normalment marxaven a Barcelona. Allí estaven les empreses tecnològiques i les oportunitats professionals.

Volen donar doncs l’oportunitat que aquests professionals es quedin al territori. Correcte. És el que volem aconseguir i ho estem aconseguint. Però actualment dels estudiants que acaben les carreres d’Informàtic a la URV, marxen més a Barcelona dels que es queden. És un tema en el qual volem invertir tot el clúster d’empreses que estem en el sector TIC. Volem retenir el talent i amb un missatge: quedar-se aquí no és treball local en una empresa petita, sinó una carrera llarga que et pot portar a viatjar per tot el món i tenir el lloc de treball costat de casa. Hi ha un estalvi i una proximitat, que són bons. L’oportunitat hi és. Tenim gent que va començar com a becari sense haver programat mai amb nosaltres i ara és cap de projecte o arquitecte. Tenen un bagatge i una experiència llarga i l’han fet aquí i no a Barcelona, Madrid o Alemanya. I si volen des d’aquí poden saltar cap a altres llocs.

AMB LA URV TENIM FORMACIÓ CONTÍNUA I CONJUNTA I FEM PROGRAMES D’INSERCIÓ LABORAL

Quines són les seves previsions de creixement? Nosaltres fem un creixement l’any de 30 o 40 persones. Després n’hi ha que marxen. Fins a final d’aquest any tenim previst incorporar 10 o 15 persones més a Reus. Tenim oportunitat de creixement amb enginyers de software i enginyers electrònics. Ens agradaria retenir i atraure el talent

Esteu en clúster TIC. Com són les sinèrgies entre les diferents empreses que l’integren? Fa quatre anys ens vam ajuntar inicialment les quatre o cinc empreses mitjanes que estàvem aquí i ara som seixanta. Hi ha moltes start-up i petites empeses. La idea dels dos darrers anys és fer projectes conjuntament, tant amb les administracions que formen part del clúster com entre empreses. Tenim per exemple empreses al territori que fan prevenció de riscos laborals i nosaltres fem desenvolupament de software i una altra empresa sensors. Podem anar a presentar projectes a empreses del polígon petroquímic. S’estan fent projectes conjunts entre empreses del clúster per la Regidoria d’Esports de Reus i també altres d’alimentació i nutrició.

VOLEM RETENIR EL TALENT. OFERIM UNA CARRERA LLARGA QUE ET POT PORTAR A VIATJAR PER TOT EL MÓN AMB EL LLOC DE TREBALL AL COSTAT DE CASA

 
ONZE ANYS DE CREIXEMENT A REUS

T-Systems és una empresa filial de Deustche Telekom dedicada al desenvolupament i manteniment de software per aplicacions, amb una plantilla d’uns 50.000 treballadors a tot el món. El 2007 T-Systems es va instal·lar a Redessa, a Reus. Cinc anys després va ser la primera empresa que es va instal·lar al recentment inaugurat edifici de Tecnoredessa. Actualment manté els dos espais com a centre de producció a Reus, amb uns 150 treballadors, que treballen en projectes per a clients de tot el món. T-Systems Iberia factura a Espanya i Portugal al voltant de 300 milions d’euros anuals, dels quals entre 8 o 9 milions es generen al centre de producció de Reus.