Ser cuiner està de moda. Els programes de cuina a la televisió, els amants ‘foodies’ que comparteixen sense parar fotos de menjar a les xarxes socials, pel·lícules de Hollywood que enlairen la figura del xef a condició de superestrella… Tot això ha fet despertar en els darrers temps un creixent interès per un ofici que, lluny del glamour aparent que ens sembla vendre la societat d’avui dia, continua sent molt i molt sacrificat. I si no que li preguntin a en Guillermo Puerto, cuiner afincat des de fa anys a Cambrils, pare de tres criatures i soci propietari d’una de les empreses més ben posicionades del sector a la nostra província: Moon Catering.
Guillermo, de 38 anys, és el clar exemple d’un home fet a sí mateix. Sempre ha sabut buscar-se la vida perseguint acomplir els seus somnis. Des de ben jovenet, va preferir deixar la seva Argentina natal per provar sort a la terra d’un dels seus grans referents en el món de la gastronomia (i de tanta altra gent al nostre país): Karlos Arguiñano.

[pullquote align=”left or right”]Des de ben jovenet, va preferir deixar la seva Argentina natal per provar sort a la terra d’un dels seus grans referents en el món de la gastronomia (i de tanta altra gent al nostre país): Karlos Arguiñano[/pullquote]

“Realment la meva inquietud per la cuina va néixer arran de veure el programa que ell també feia per a la televisió argentina. Va ser quan vaig saber que volia anar al País Basc per estudiar a la seva escola”. Dit i fet. Va fer les maletes per engrescar-se a l’aventura, previ pas per Catalunya, on hi va passar l’estiu de 2001, “ajudant en un restaurant quan encara no havia treballat mai abans a la cuina”. S’hi devia esforçar, doncs en acabar la temporada, el propietari del negoci va insistir en què es quedés. “Allò em va animar del tot. Vaig pensar que potser no se’m donava pas tan malament i per això li vaig contestar que tenia ben decidit marxar a estudiar”.
Moon3
Va arribar al bressol de can Arguiñano el dia dels atemptats de l’11 de setembre. “Això mai no s’oblida”. Als tres mesos, ja combinava l’escola amb una feina a l’Hotel Zarautz. “Ara puc dir que el 90% de la meva base com a cuiner prové de la meva formació al País Basc”. I ho explica amb orgull. Sinònim i garantia de cuina de qualitat. Uns anys més tard, coses de la vida, “i sobretot de la climatologia”, el destí va dur Guillermo fins a terres catalanes altra vegada. “Amb la meva dona, la Yosune, vam recórrer tota la costa mediterrània buscant el lloc on viure. Vam passar per Xàtiva, per Alacant, per Benidorm… Fins que un dia vam visitar Cambrils i ho vam tenir clar. Seria casa nostra”. Ja establerts aquí i treballant en un restaurant de Cambrils va ser quan Puerto va topar amb la que seria la seva sòcia fundadora a Moon Catering, l’Ana Vilallonga. Per casualitat o no (la sort un se l’ha de buscar), el cuiner va coincidir-hi en un esdeveniment organitzat per ella per a l’empresa González Byass. El més curiós de tot és que el Guillermo hi havia anat per a d’altres tasques: “Buscaven algú per a fer d’aparcacotxes i m’hi vaig oferir”. L’esperit inquiet del cuiner va fer que s’apropés a la zona on es preparava el catering per a xafardejar. I allí és on va començar a néixer Moon Catering. Els dos van associar-se el 2007. Era un moment delicat, amb una cojuntura econòmica incerta. Però l’audàcia i les ganes de treballar eren més grans. “Els inicis sempre són complicats. Nosaltres no teníem res, només un ‘iso’ (contenidor isotèrmic per a aliments) i féiem els viatges amb cotxe”.
 
Un crèdit els va permetre comprar com a mínim alguna cosa de maquinària i una furgoneta en condicions. Poc a poc els clients van anar confiant en els serveis de Moon Catering. “Mica a mica les empreses del territori ens anaven coneixent cada vegada més”, recorda el Guillermo. I tot i les lògiques dificultats i obstacles que apareixen pel camí, amb sacrifici i un bon ‘saber fer’ el negoci es va consolidar. “A força de cops també creixes”, reconeix el cuiner. I des d’aleshores no han parat de créixer. “No ens podem queixar. Just després vindrien esdeveniments rellevants amb institucions, entitats i empreses de pes de la zona. El prestigi de la companyia anava a l’alça. I ho hem sabut mantenir”.

[testimonial author=”Guillermo Puerto”]El client particular fins fa poc encara associava el catering a un producte reescalfat, de poca varietat i de servei precari. Avui, en canvi, cada vegada està més ben valorat, es relaciona amb el show, forma part d’un espectacle. El sector està a un gran nivell[/testimonial]

La lluita contra la desconeixença general del món del catering també ha estat sempre una constant. Afortunadament, però, les coses estan canviant: “El client particular fins fa poc encara associava el catering a un producte reescalfat, de poca varietat i de servei precari. Avui, en canvi, cada vegada està més ben valorat, es relaciona amb el show, forma part d’un espectacle. El sector està a un gran nivell”, assegura el Guillermo. ‘Som com una família, un equip jove i entusiasta’ Durant aquests gairebé deu anys de recorregut, Moon Catering ha anat afrontant diferents reptes en què tothom s’hi ha implicat i ha remat en la mateixa direcció. De fet, no fa pas massa, el Guillermo va haver de recórrer a la seva dona, la Yosune, per continuar el projecte. “Va començar a ajudar-nos com a cambrera i s’ha acabat convertint en una peça clau a l’ombra”, explica amb satisfacció la seva parella i alhora cap. “Té un do especial amb la gent, en el tracte amb el client i ha après a la força, renunciant al seu ofici”, destaca en Guillermo.
Moon1
La Yosune és actualment la responsable de Producció d’Esdeveniments, Facturació i Comptabilitat. Encara que més aviat tots la defineixen com “una veritable tot terreny”. I és que en paraules del xef, “a Moon Catering som com una família, hem format un equip jove, amb esperit entusiasta i ens compenetrem bé”. Fruït d’això, l’empresa ha estat capaç d’experimentar un gran creixement en els darrers anys, adaptant-se als nous temps i diversificant les tasques a nivell directiu i administratiu. Des del despatx es “couen” els esdeveniments, és on hi ha el ‘cervell’ del negoci, mentre que el ‘motor’ el trobem a la cuina, amb el Guillermo al capdavant. Parlant de cuina, li prenguntem al seu responsable com definiria la gastronomia de Moon: “És principalment de mercat, tradicional, té una gran base d’aquella de l’àvia de tota la vida, la de cassola. I treballem amb productes de proximitat, doncs això estem convençuts que també marca diferències”. Només de parlar-ne ja fa venir la gana. ‘Una boda suposa gran responsabilitat i professionalitat’ Moon Catering s’ha dedicat des del primer dia a gairebé tot tipus de serveis, exceptuant les col·lectivitats. Capaços de servir un Coffee institucional per a 20 persones o d’organitzar sopars de gala per a congressos més multitudinaris, la seva prioritat és sempre la qualitat. A més, des de fa uns tres anys, també han entrat de ple en el sector dels casaments. Per al responsable de l’empresa, “es tracta d’un mercat que temps enrere gairebé ni existia a la província de Tarragona, de fet ni tan sols hi havia caterings per aquí, havies d’anar a buscar-los a Barcelona”. Antigament la gran majoria optava per celebrar el seu banquet de boda a hotels i restaurants, amb cuina pròpia, però la tendència sembla haver-se invertit. Les parelles busquen llocs nous, que es puguin personal·litzar en base als seus gustos. I des de Moon han sabut donar resposta a aquesta demanda. “Ens encanta que els nuvis ens donin confiança en un dia tan important per a ells”, diu el Guillermo. En aquest sentit, el xef destaca la dedicació que comporta una boda. “És un esdeveniment que requereix un gran sentit de responsabilitat i professionalitat. Cadascuna té un perquè i nosaltres ho vivim”.
Avui dia, Moon organitza més d’una vintena de bodes a l’any i les seves perspectives són engrescadores. El Guillermo és molt optimista, però també prudent: “Tenim clar que no volem massificar-nos, gaudim amb el que fem i volem continuar amb aquesta filosofia. Prioritzem la qualitat a la quantitat. Cal cuidar encara més els detalls, mima’ls, mantenir-se. Hem de seguir així”, conclou.