“HEM VOLGUT POSAR EN VALOR EL PROJECTE DE L’AVI I TORNAR A ELABORAR EL NOSTRE VI”

Elisa Ribé és la propietària del Celler Mas Bella i enginyera tècnica agrícola. Aquesta verema complirà una dècada que va començar aquest projecte

Alba Tudó.

Què et va fer entrar en el món del vi? El meu avi ja feia vi a les instal·lacions. Abans passàvem els estius en aquesta finca a Masmolets (Alt Camp), sempre hem estat rodejats de vinya, i al setembre aquesta casa feia olor a verema. A casa sempre hem tingut aquesta passió pel món del vi i la vinya. Així doncs vam rehabilitar una part de l’antic celler que feia servir el meu avi. La casa pairal data del 1777 i actualment elaborem els nostres vins. També hi ha un espai dedicat a la botiga i sala de tast per tal de poder oferir als nostres clients una estança agradable per degustar els nostres productes. Aquesta verema farà deu anys que estem aquí.
El celler està envoltat de les vinyes de la família. Quines varietats teniu? Nosaltres treballem amb varietats tradicionals de la zona, com per exemple Ull de Llebre i la Garnatxa. De blancs tenim el Macabeu, el Cartoixà, i una mica de Parellada.
D’on ve aquest nom, ‘Mas Bella’? És el nom dels antics propietaris i de les finques, i com que aquesta casa porta molta història i les vinyes fa molt temps que hi han sigut, vam decidir donar-li aquest punt d’història que hi ha al darrere del celler. A més, és un nom que si el tradueixes tothom sap més o menys el significat i agrada.
On es poden trobar els vostres vins? En botigues especialitzades –moltes a la nostra zona-, però també ens poden trobar on-line, i a restaurants locals. També exportem els nostres vins als Estats Units i a Holanda. Tot això representa un 25% de la nostra producció. A Barcelona, per exemple, cada cop s’està valorant més el vi català, i això és bo.

“ARA EL QUE VOLEM OFERIR ÉS UNA RUTA AMB CARRO PER  DESCOBRIR  MASMOLETS I LES NOSTRES VINYES”

Advertisement

 
Oferiu visites enoturístiques per tal d’apropar el client al paisatge i a la cultura vitivinícola.. En què consisteixen? Nosaltres ens adaptem a grups familiars, escoles. Fem visita a les vinyes, tast de vins, hem fet tastos entres tines. Ara el que volem oferir és una ruta amb carro per descobrir Masmolets, les nostres vinyes, ensenyar unes vinyes que estan situades als boscos de Valls, i fer un tast entre vinyes i tornar cap al celler. A l’època de calçotades començarem a fer un tast maridatge amb la cultura gastronòmica del calçot.
En quin moment es troba l’enoturisme. Hi ha camp per recórrer? Jo crec que hi ha molt de camp per recórrer. S’estan fent moltes coses des dels cellers del territori i apostem per l’enoturisme. La gent l’interessa cada cop més qui hi ha darrere d’aquell vi, qui el fa. Jo crec que ens falta senyalitzacions, crear rutes i que l’administració també ajudi.
Com es presenta la campanya de la verema d’enguany? Hem tingut una primavera i un hivern una mica secs, però l’estat sanitari és molt bo i creiem que serà una bona collita. Creiem que la quantitat serà com l’any passat, però es retrassarà una mica degut a la sequera i la climatologia. Esperem que sigui una bona collita.
Com definiria el vins de la DO Tarragona i quines varietats destaquen? Es caracteritza perquè és una de les més antigues i perquè té un gran potencial per descobrir. Són vins molt versàtils que agraden molt a la gent, són molt agradables, frescos i mediterranis. Cal destacar la varietat macabeu, la més plantada i utilitzada en la nostra DO, s’estan fent molts tipus de vins amb aquesta varietat i amb una singularitat diferent. Crec que és una varietat a la que hem de donar-li un plus, apostar per ella. Jo faig el meu vi blanc d’aquesta varietat i n’estem molt satisfets.
Com valoreu el consum de vins autòctons? Jo crec que la gent li agrada cada cop més consumir els vins locals, els vins propis. Cada cop més ho estem aconseguint.
Quina producció feu anualment? Unes 15.000 ampolles a l’any. Tenim cinc tipus de vins: Macabeu, Parellada, Cartoixà, Ull de Llebre i Garnatxa Negre sota el paraigua de la DO Tarragona.
Quin és el paper de la dona en el món del vi? Cada cop hi ha més dones al capdavant d’un celler. Això està canviant i crec que és molt positiu.
Formeu part de ‘Tast Alt Camp’. Quines actuacions porteu a terme? Ara fa un any es va tornar a reestructurar l’associació ‘Tast Alt Camp’, i s’ha tornat a impulsar. Som joves elaboradors de la comarca. El que treballem en comú és que ho fem de manera artesana. Des de l’associació volem reivindicant-nos i donar-nos a conèixer amb diferents accions. Per exemple hem fet algun tast popular, i alguna altra activitat. Anirem fent més coses properament.
Quin és el balanç que feu del celler Mas Bella? Vam començar amb molta por. Per mi fer vi és posar en valor les vinyes, el territori. Va ser una aposta arriscada però estem molt contents de com ha anat. Hem estat premiats en diferents concursos i estem molt contents, com per exemple el Vinari, la guia Peñín estem ben situats, entre altres.