Text: Cristina Valls

Foto: Pierre Grubius


Parlem amb la galerista Cori Torroja (Reus, 1957), la qual des de ben petita apuntava maneres en el món de l’art. Va començar en un taller de dibuix reusenc amb Pere Calderó i en 2013 obre CT Art Gallery
Com va començar en el món de l’art? Sempre he tingut la inquietud de fer quelcom relacionat amb l’art. De fet, vaig anar a l’Escola d’Art i Disseny d’aquí de Reus i vaig anar a diferents tallers de diversos pintors a Barcelona. Uns quants anys més tard, molt després de fer els 35 anys, vaig decidir fer la llicenciatura de Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Sóc comptable i tècnica fiscal i vaig treballar durant una temporada a la meva vida en això. Quan em vaig endinsar en el món artístic vaig decidir deixar de aquesta vida que fins ara havia dut, perquè ja no m’agradava.
I què va començar a fer? Durant un temps em vaig moure dins els paràmetres de la meva obra: pintura i gravat. De fet, en sóc especialista del gravat, m’agrada molt. A nivell internacional, també vaig participar en molts certàmens i exposicions a Europa. Entre el 2010 i el 2011 vaig guanyar la medalla de bronze de l’Acadèmia de les Arts, les Lletres i les Ciències a França. I, a partir del 2013 vaig obrir la Galeria d’Art. Obrir una galeria era una fita que em tenia molt il·lusionada. A més, també vaig començar a fer classes de dibuix i pintura per a nens de set anys i més grans.
Parli’m dels tallers. Partim d’una formació molt personalitzada. Són grups reduïts i intensos, on cada alumne aprèn a partir del nivell que té. Cadascú fa un exercici diferent depenent de les seves capacitats artístiques. També elaborem ‘masterclass’, on comptem amb visites d’artistes i professors d’art. Ara, amb la Festa Major tocant, en els tallers amb els nens dibuixem els elements del Seguici Festiu. Els hi encanten els nanos i els gegants.
Recorda com es vivia la Festa Major a Reus quan era petita? La meva família i jo la vivíem molt intensament. De fet, nosaltres érem dels que anàvem des que començava, i fins que no s’acabava tot no marxàvem cap a casa. Fèiem el seguiment sencer dels actes. Recordo la festa a la plaça quan feien els Castells i la Tronada al coll del meu pare i amb les meves germanes. Tot era una festa.
Tornant al tema de les classes, què se n’aprèn? Toquem una mica de tot. En els meus tallers sempre es parteix del dibuix. L’aprofitem com a recurs per conèixer diferents tècniques: les seques, les grasses, les aquoses, l’oli, etc. Fem un recorregut amb l’alumne amb l’objectiu de potenciar la seva capacitat artística. Pels interessats en apuntar-se al curs poden venir a la Galeria CT Art Gallery (carrer Santa Anna, 6) directament o demanant-ho a través del correu electrònic artgallery.ct@gmail.com.
Es pot viure de l’art? Es pot viure de l’art sempre i quan ho complementis i ho diversifiquis amb altres activitats. Jo, per exemple, he unificat dues coses que m’agraden molt: el tema de la galeria i el de les classes. El tema de les exposicions, el contacte amb els artistes i el coneixement de les seves obres es pot fer compatible amb el tema de la formació, la qual anys abans ja vaig dur a terme a l’Escola d’Art del Centre de Lectura.
Com funciona el món del galerista? Moltes vegades som nosaltres qui els qui busquem els artistes i d’altres també són ell els que ens contacten a través de qualsevol mitjà. Sigui per correu o altres vies. Jo sempre demano veure l’obra i em cito amb els artistes als seus tallers. Visito la seva obra i parlem del que presentarem, en quina exposició podem fer la presentació, etc.
La tasca de les galeries és fer visible l’artista. No ho poden fer tot sols? Depèn de l’artista, de la seva habilitat i de com estigui connectat amb el món actual. Hi ha que tenen pàgina web i que venen per Internet, d’altres prefereixen treballar als seus tallers i esperen i et demanen que els promocionis i difonguis la seva obra. Nosaltres treballem amb artistes consolidats de la nostra zona i a escala internacional (França, Bèlgica, Estats Units, Veneçuela, etc.), però també durant l’any portem a artistes emergents.
(Aquest contingut també el trobareu al proper número de ‘VIU a fons Reus’ a mitjans de juny).